Sportovní sázky jako past na fotbalisty. „Když to prasklo, byla to úleva,“ popisuje jeden z nich

12. prosinec 2021

Dluhy, zničené rodinné vztahy i sebevražda. To jsou nejčastější důsledky závislosti na sportovním sázení. Podle tříletého průzkumu specializované poradny Prevent 99 v Českých Budějovicích pochází 90 % lidí s touto závislostí z fotbalového prostředí.

Čtěte také

Závislost na sázení ohrožuje hlavně fotbalisty.

Příběh bývalého hráče Dynama České Budějovice Petra (jeho jméno bylo změněno, ale redakce jeho identitu zná) ukazuje, že první sázky uzavírají mladí sportovci dříve, než jim to umožňuje zákon. Stačí požádat staršího kamaráda o podání tiketu.

Vliv na rozvoj patologického hráčství má samo sportovní prostředí, nezvládnutí tlaku na výkon, všudypřítomná reklama sázkového byznysu i nedostatek zájmu trenérů a sportovních funkcionářů.

„Nikdy mi nikdo nenabídl žádnou odbornou pomoc, tohle téma je tabu,“ říká Petr, kterého sázení připravilo málem o všechno.

Na začátku je euforie z výhry

Petr začal s hazardem jako juniorský hráč, kdy maximální sázka nepřevyšovala pár desítek korun. „Nejhorší je, když vyhrajete. Ta výhra vás do toho vtáhne,“ tvrdí Petr, který postupně během zhruba deseti let prohrál miliony korun.

„Ať jsem měl jakékoliv peníze, první myšlenka byla jít si vsadit. V práci jsem zpronevěřil peníze, byl jsem pod strašným tlakem. Fotbal mě k tom přivedl, ale zároveň mi z toho pomáhal ven.“

Nejhorší je, když vyhrajete. Ta výhra vás do toho vtáhne.
pan Petr

Podle Petra je sázení ventil napětí z toho, co se děje na hřišti, nebo z pocitu selhání, když člověk nedokáže naplnit své cíle. Sám tvrdí, že sázkám začal propadat v době, kdy se nedokázal probojovat do prvoligového týmu. Problém je také iluze aktivního sportovce, který si myslí, že má v sázení větší šanci než laik.

„Případů, kdy to zlikvidovalo lidský život, jsme v poslední době registrovali několik. Zamýšlíme se nad tím, snažíme se s tím aktivně bojovat,“ říká generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly. Jenomže fotbalové asociaci dělají hlubší vrásky sázkové podvody, kdy hráči ovlivňují utkání s cílem vyhrát vsazené peníze, a tak se preventivní program asociace soustředí spíše na cinknuté zápasy než na patologické hráčství.

Tiket jako lajna kokainu

Efekt hráčské závislosti je podle lékaře Jiřího Dvořáčka srovnatelný se stimulačními drogami, jako je například kokain. „Bavíme se o vnitřních procesech v mozku, a ty jsou nezávislé na matérii, která je způsobí,“ vysvětluje ředitel psychiatrické léčebny Dvořáček. „Dochází k poškození libostního systému, který se rozmazlí, zdegeneruje a člověk není schopen dosahovat běžných radostí. Vzniká silná, nepřiměřená touha.“

Čtěte také

Hráči věří, že mohou hazardem vydělávat. „Mám vidinu trvalého zisku, zhruba pět tisíc měsíčně,“ svěřuje se Lukáš, aktivní sázkař, který se také od dětství věnuje fotbalu.

Cíl ziskového sázení ale Lukášovi uniká: „Dlouhodobě jsem v minusu.“ Představa, že chytrým sázením se dá slušně živit, je mezi sázkaři živena zejména prostřednictvím webových stránek provozovaných sázkovými kancelářemi.

„Hráči sice něco vyhrají, ale dlouhodobě musíme vyhrávat my, jinak bychom zkrachovali,“ vysvětluje ředitel Asociace kurzových sázek Marek Herman.

„My potenciál závislosti vnímáme, ale nechceme ho. Nás zajímá takový anglický model. Ti lidé si trochu vsadí podle svých možností, zápas nabere nějaké grády. Ale nemáme nejmenší zájem na tom, aby někdo spadl do závislosti. Chceme mít dobré jméno.“

Vedle dluhů jsou tu vztahové problémy, rozpady rodin, rozvody i sebevraždy.
terapeutem, specialista pro léčbu závislosti Jiří Koreš

Podle Hermana je líčení závažnosti problému patologického hráčství přehnané. „Mluví se o desítkách tisíc lidí, kteří mají problémy, my si to ale nemyslíme.“ Aktuální jihočeský výzkum specializované poradny Prevent 99 ale ukazuje, že problém není zanedbatelný. Poradnou v Českých Budějovicích projde ročně stovka klientů a v současné době má v péči 90 rodin sázkařů.

Čtěte také

„Průměrný dluh jedné rodiny zasažené patologickým hráčstvím je zhruba 600 tisíc korun,“ říká šéf poradny Prevent 99 Jiří Koreš. Poradnu ale navštěvují i lidé, kteří dluží kvůli sázení miliony.

„Vedle dluhů jsou tu vztahové problémy, rozpady rodin, rozvody i sebevraždy.“ Jedním z faktorů podporujících hráčství u sportovců je podle Koreše reklama. „Všude je reklama, na dresech, na hřišti. Sázení je ‚cool‘ a je podporované sportovci. Spousta lidí to prostě zkusí.“

Bývalého hráče Dynama Petra sázení během několika let dovedlo do finanční a psychické krize. „Když to prasklo, byla to strašná úleva,“ vzpomíná Petr na moment, kdy se před čtyřmi lety rozhodl pro léčbu. „Byl jsem podmíněně odsouzený za zpronevěru na čtyři roky a šel jsem se léčit do Bohnic.“

První prvoligový klub, který se aktivně k prevenci závislosti na sázení přihlásil, je českobudějovické Dynamo, které společně s Preventem 99 rozjíždí program určený pro mládežnické kategorie, a to nejenom pro hráče, ale i pro jejich rodiče. Cílem je, aby se o rizicích spojeným se sázením začalo mluvit. Aby si rodiče uvědomili signály, které patologické hraní provázejí.

Dokument je doplněný o aktuální komentář a rozhovor s terapeutem, specialistou pro léčbu závislosti Jiřím Korešem. Pořadem provází Ivan Studený.

autoři: Ivan Studený , Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související