Spor o trhy na náměstí ve Zlíně. Hejtman kritizuje jejich pořádání, policie zjistila popíjení alkoholu

9. prosinec 2021 20:22

Na náměstí ve Zlíně policisté pokutovali lidi, kteří pili alkohol. Zjistili celkem sedmnáct porušení pravidel.

Vedení Zlínského kraje vyzvalo Magistrát města Zlína, aby zrušilo trhy na náměstí Míru ve Zlíně. Ty otevřelo vedení města ve středu s tím, že jde o přesun trhovců z opravovaného tržiště Pod Kaštany. 

Radní města kvůli tomu schválili novelu tržního řádu, kterou se tržiště Pod Kaštany rozšiřuje až na náměstí Míru a je možné tam dělat pravidelné velké trhy.

Hejtman Radim Holiš přitom vyzýval starosty, aby podobné akce kvůli covidové situaci v kraji, která je nyní nejhorší v zemi, nepořádali.

„Zažíváte v práci zmar. Prosíte celý kraj, ať dodržujeme opatření, starosty ať nedělají akce, kde hrozí, že se lidi nakazí a ono to začne fungovat a čísla nakažených začnou klesat. A pak přijde bez varování rozhodnutí rady magistrátu Zlína o vytvoření pseudo trhů,“ uvedl hejtman Holiš na Twitteru.

Náměstek primátora Bedřich Landsfeld z hnutí STAN Českému rozhlasu potvrdil, že vedení města nebylo v otázce otevření trhů jednotné, on sám byl proti obcházení nařízení.

Primátor Jiří Korec z ANO uvedl, že vedení města konzultovalo otevření trhů s hygieniky. Venkovní prodej je podle Korce bezpečný a je to správný krok.

A 17 případů porušení vládních protipandemických opatření na tržišti v centru Zlína navíc vyšetřuje policie. Stánkaři můžou prodávat i nápoje, ale jen v uzavřených nádobách. Na náměstí ale policisté pokutovali také lidi, kteří pili alkohol.

autoři: Roman Verner , Tereza Cedidlová
Spustit audio

Související