Sponzorský dar pomůže výzkumu protinádorových vakcín.

Fakultní nemocnice Brno a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity obdržely tento týden sponzorský dar, který pomůže financovat výzkum a vývoj protinádorových vakcín.

Tím se už několik let zabývá Interní hematologická klinika v Brně - Bohunicích v Jihlavské ulici a příspěvek 900 000 korun od soukromé společnosti jim pomůže zaplatit asi polovinu nákladů na tříletý projekt.

Podle jednoho z řešitelů projektu Romana Hájka přijde jedna vakcína na 40 až 50 tisíc korun, a tedy čím více pacientů jí bude odléčeno, tím budou náklady nižší. V klinických studiích se jedná ovšem o malé skupiny pacientů. Výzkum běží už 7 let a dalších 5 až 7 let bude trvat, než se dostanou k silnějším a účinnějším vakcínám.

Ve Fakultní nemocnici Brno se v současné době pracuje na dvou vakcínách. Obě jsou testovány na malých skupinách pacientů, u kterých už není naděje, že by zabrala obvyklá léčba. Jde o lidi s krevním nádorovým onemocněním, mnohočetným myalomem a také děti s různými nádory v pokročilých stádiích.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jan Burian si daru cení o to víc, že peněz na výzkum není mnoho. Ročně přijde na 30 milionů. Ty získávají z grantů, z podílu odborných týmů na klinických studiích a 5 milionů korun ročně vyčleňuje na podporu výzkumu také nemocnice. Podobné sponzorské dary tedy velmi vítají.

Spustit audio