Společnost Arriva nahrazuje problémový odbavovací systém ve vlacích ve Zlínském kraji

23. leden 2020 16:45

Arriva vlaky zajišťuje od loňského 15. 12. veřejnou dopravu na několika tratích ve Zlínském kraji. Od té doby však v jejích vlacích přetrvávaly potíže s prodejem jízdenek.

Problémový odbavovací systém ve vlacích Arriva ve Zlínském kraji nahradila společnost ze tří čtvrtin. Potvrdil to mluvčí společnosti Martin Farář. Kvůli potížím dostane firma od Zlínského kraje sankci. Začátkem února by mělo hejtmanství pokutu vyčíslit. Arriva se zavázala výpadek v tržbách kraji nahradit. Někteří cestující totiž jezdili zadarmo, doplňuje Martin Farář.

Čtěte také

„Jedná se o stejná, nebo podobná zařízení, jaká používají například České dráhy. Naši stevardi se teď na ně postupně školí, aby věděli, jak s takovým zařízením pracovat. Momentálně jich je nahrazených v provozu asi pětasedmdesát procent. A předpokládáme, že do konce týdne budou všechna zařízení v provozu,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín Farář.

Kvůli nefunkčnímu odbavovacímu systému jezdili cestující některými vlaky zdarma. Už dříve se Arriva zavázala, že výpadek v tržbách, které jsou příjmem hejtmanství, Zlínskému kraji nahradí. Začátkem příštího měsíce, zřejmě 6. února, by podle náměstka hejtmana Pavla Botka (KDU-ČSL) také mělo být známo, jak vysoké smluvní sankce kraj vůči Arrivě za problémy uplatní. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) už dříve avizoval, že pokuta bude v řádu statisíců korun.

Na základě smluv se Zlínským krajem obsluhuje Arriva spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi stanicemi Staré Město u Uherského Hradiště a Bylnice a Uherským Brodem a Luhačovicemi. Loni uzavřená smlouva s Arriva vlaky platí na deset let. Na dalších tratích v regionu nadále jezdí České dráhy.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související