Společně proti melanomu. Na 400 lidí si nechalo v Hradci Králové zdarma vyšetřit pigmentové znaménko

2. červen 2023 08:34

Bezplatné vyšetření pigmentového znaménka využily ve čtvrtek 1. června v Hradci Králové téměř čtyři stovky zájemců. U více jak dvanácti procent kontrolovaných osob odhalilo vyšetření podezřelý útvar, průměrný výskyt v celé populaci je přitom pouze sedmiprocentní. 

Čtěte také

Akci nazvanou Společně proti melanomu pořádala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna a Hradec Králové byl už jedenáctou zastávkou na trase po celé republice. V improvizovaném stanu na Masarykově náměstí se zájemcům věnovali dermatologové a další odborníci.

„Ukažte, co potřebujete?“
„Prosím vás, potřeboval bych zkontrolovat tato znaménka. Je jich trochu více, ale nejsem si jistý, zda by to to nemohlo způsobit nějaké vážnější onemocnění. Můžete se prosím na to podívat? Takto požádal o vyšetření v improvizované ordinaci 22letý student Martin Kašpar.

„Tohle je v pořádku, ještě se mi otočte na druhou stranu," otáčí si pacienta dermatoložka Tatiana Koucká, aby zkontrolovala další místa - tedy hruď, ramena a záda. „Ještě mi prosím vás ukažte nohy, protože u mužů jsou ta chodidla zrádná. V rodině nějaká rakovina kůže byla?

Čtěte také

K vyšetření znamének se používá dermatoskop. Přístroj kontrolované místo nasvítí, zvětší a díky tomu může dermatolog lépe diagnostikovat případné odchylky. Pro Martina dopadlo vyšetření dobře.

59letý Václav mi ve frontě ukazuje místo pod okem, kde mu před 3 lety nebezpečný útvar vyřízli. „Měl jsem tady pozitivní nález. Tak to chci zkontrolovat, protože prevence je dobrá.

Rakovina kůže je v dnešní době jedním z nejfrekventovanějších nádorových onemocnění. Nárůst odhalených případů potvrzuje i Eduard Kopl z pořádající České průmyslové zdravotní pojišťovny. „V každém městě nás přijde navštívit 400 až 500 pacientů. A záchyt byl v loňském roce 6,2 procent a letos nám to trošku stoupá, je to už kolem 7 procent.

Čtěte také

Podle odborníků kůži nesvědčí nadměrné slunění, používat doporučují krémy s ochranným faktorem a také obezřetnost. Pozorní by měli být lidé s větším počtem mateřských znamének, ti se světlou kůží, blond nebo zrzavými vlasy.

Příznaky, které rakovině kůže mohou předcházet, připomíná dermatoložka Tatiana Koucká. „Zvětšení znaménka, růst do výšky a do šířky, krvácení i svědění. Těch kritérií je skutečně hodně.

Pozorujete-li u pigmentových znamének některý z vyjmenovaných nepříjemných pocitů, lékaři radí neotálet a vyhledat odbornou pomoc.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související