Spojení je navázáno: otevření pobočky Paměti národa pro Jihomoravský kraj

16. listopad 2018

28. října 2018 byla v budově bývalé káznice na Cejlu v Brně otevřena regionální pobočka Paměti národa pro Jihomoravský kraj.

Paměť národa je největší veřejně přístupná sbírka svědectví pamětníků 20. století. Od jejího založení v roce 2008 ji buduje nezisková společnost Post Bellum spolu s partnery – Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů. Portál obsahuje příběhy válečných veteránů, odbojářů, těch, co přežili holocaust, politických vězňů, ale i lidí, kteří diktaturám sloužili. Z Paměti národa pak vycházejí i další projekty: rozhlasové pořady, výstavy, knihy, filmy nebo vzdělávací programy pro děti.

Výstava Paměti národa

28. října jsme si v budově bývalé káznice na Cejlu mohli v rámci tiskové konference k založení pobočky Paměti národa pro Jihomoravský kraj prohlédnout výstavu s příběhy lidí, jejichž osudy se s Brnem protnuly, a poslechnout si ukázku z toho, co se zde Paměti národa dosud podařilo natočit. Vzpomínky Marie Pekařové na brněnský pochod smrti, vyprávění Anny Tesařové-Koutné o záhadné smrti jejího manžela z období normalizace, nebo svědectví Petra Oslzlého, Josefa Kovalčuka a mnohých dalších.

Ale jak uvedl Martin Kroupa, koordinátor regionálních poboček Paměti národa, je to děravé. „My těch natočených pamětníků na IDirect tady z Brna máme pouze dvacet. A na druhou stranu máme několik desítek až stovek audio nahrávek brněnských pamětníků a pamětníků z celého jihomoravského kraje. Nicméně doba pokročila a my se snažíme i ty, které máme natočené na audiu, znovu natáčet na IDirect, což bez širšího zázemí není možné. Zároveň nám došlo, že nejsme schopni se dostat ke spoustě zajímavých a silných příběhů, a uvědomujeme si, že každá oblast má specifickou historickou paměť a z Prahy nemůžeme dohlédnout a porozumět těm místním specifikům tak, jako když je tady místní společenství, které může činnost Paměti národa realizovat.“

Výstava "Paměť národa" na Letné, pod bývalým Stalinovým pomníkem

A právě proto Post Bellum zakládá k pražské centrále i další pobočky Paměti národa: fungují na střední Moravě, v západních i východních Čechách. Od konce října 2018 k nim tedy přibude i kancelář pro Jihomoravský kraj.

David Butula, ředitel této nově zřízené pobočky, pak upřesnil, že se s jejím slavnostním otevřením, které bylo naplánováno k výročí založení republiky, tedy předběhli v čase, protože pobočka ještě fyzicky nefunguje, a teprve v průběhu listopadu zde bude zřízena kancelář, která bude sloužit k vyhledávání pamětníků z celého Jihomoravského kraje, a mobilní studio, v němž bude možné pamětníky natáčet právě systémem IDirect, jehož výhodou je možnost snímání několika kamerami najednou, a tedy vysoká kvalita záznamu.

Výstava "Paměť národa" na Letné, pod bývalým Stalinovým pomníkem

Základní sestavu týmu nově otevřené pobočky tvoří kromě ředitele Davida Butuly ještě historik Michal Doležel a dokumentarista Robin Kvapil, mimo to však kolem nich stojí velká skupina dalších lidí a spolupracovníků, jako jsou lektoři, editoři, nebo třeba ambasador projektu Příběhy našich sousedů Tomáš Řepa.

Na závěr pak Martin Kroupa ještě tlumočil vzkaz z Prahy, z Letné, kde se u příležitosti oslav stého výročí založení republiky sešli přátelé Paměti národa a „všech stopadesátá lidí skandovalo: „Ať žije Brno!“ - takže to spojení je navázané a doufejme, že budeme pokračovat v práci dál.“

autor: Kristýna Kodrlová
Spustit audio