Špičák se připravuje na zimní sezonu

14. listopad 2018 09:10

Šumavský skiareál Špičák letos dokončil systém umělého zasněžování, rozšiřuje snowpark a nově tady mohou dobíjet auto majitelé elektromobilů.

První sjezdovka, kterou obvykle na Špičáku uměle zasněžují, bývá ta s číslem 2, tedy Turistická. Dosud sem vodu k zasněžování vedli hadicemi ze sousední sjezdovky, letos poprvé bude mít ve spodní části zasněžování vlastní. „V délce 800 metrů máme osm přípojných míst a dvě šachty, na kterých máme dvě nejmodernější děla,“ prozradil ředitel lyžařského areálu Vladimír Kasík. Systém zasněžování špičáckých sjezdovek je tak v podstatě hotový. „Vysněžujeme mimo té nejprudší sjezdovky číslo 5, zvané šance, úplně všechno,“ řekl Kasík.

Kromě lyžařů a snowboardistů si na Špičáku užijí i milovníci zábavy a různých zimních atrakcí. I letos areál připravil novinky. „Snowpark na sjezdovce číslo 6, tedy na Lubáku, se snažíme obohatit o další prvky, které budou příjemné pro děti. Není to opravdu pro experty, ale pro nejširší veřejnost, aby se tam lidé mohli vyřádit. To samé platí i o takzvané ‚fan lajně‘, kterou děláme na spodní Šanci,“ popsal ředitel arálu.

Součástí parkoviště je nově i stanice pro dobíjení elektromobilů. „Zatím je nabíjecí stanice pro majitele elektromobilů zcela zdarma, takže ti, kteří pojedou z Plzně, nemusí mít strach, že nedojedou zpátky,“ podotkl Kasík. Ceny skipasů sice letos areál na Špičáku zvedl v průměru o 3 až 4 procenta, ale za tuto cenu si můžete pořídit skipas pro tři areály, kromě Špičáku do permanentky spadá areál Nad Nádražím v Železné rudě a Belvedere.

Špičácká lyžařská škola se rozroste o třetí výukové místo

Do 45. sezony vstoupí letos tamní lyžařská škola, která rozšíří své působiště. „Lyžařská škola pro letošek připravila novinku, budeme mít třetí výukové místo, domluvili jsme se s provozovatelem areálu Alpalouka, že budeme učit i tam, protože to je jeden z nejvhodnějších kopců na výuku na Železnorudsku,“ řekl ředitel s tím, že na Alpalouce vznikne nové hřiště pro malé lyžaře. Pro další sezony Špičák také chystá v prostoru pod sjezdovkami nový čtyřpatrový dům, v přízemí bude zázemí pro lyžaře, v dalším patře restaurace a ve dvou vrchních patrech budou apartmány. Multifunkční budova by měla být postavená v roce 2020, do jara příštího roku chtějí investoři zažádat o stavební povolení.

Kdy začne zimní sezona, o tom rozhodne počasí. Také letos se mohou lyžaři těšit na tradiční akce: 30. prosince to budou Světlušky, tedy sjezd dětí s lampiony a na Silvestra pak tradiční sjezd dospělých s pochodněmi.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová
Spustit audio

Související