Spejblovi a Hurvínkovi slouží už čtvrtá generace tvůrců, výtvarníků, herců a řezbářů

7. květen 2019
Dopolední host

Svůj život s nimi má spjatý i současná ředitelka divadla Denisa Kirschnerová, která nám přiblížila své dětství i současnost za oponou legendárního divadla.

„Já jsem vyrůstala v době, kdy Spejbla a Hurvínka mluvil můj otec (Miloš Kirschner) a brala jsem loutky jako svojí rodinu. Nijak příliš jsem to neřešila, to dělal více můj bratr, který dokonce jednu dobu zvažoval, jestli to jsou lidi nebo myši,“ usmívá se ředitelka divadla.

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová

Rodinná je i její funkce ředitelky. Sama s ní nikdy nepočítala, daleko více jí bavilo psaní a podílela se hlavně na tvůrčí činnosti divadla. Nakonec  tuto funkci  po svém otci a matce převzala i ona. Za nejdůležitější ale považuje celý tým divadla, který se v současné době skládá ze třiceti tří členů. Patří jim všem její velké poděkování.

Do zázemí divadla se můžeme podívat také prostřednictvím unikátních snímků z cyklu „Za oponou u Spejbla a Hurvínka“, které nám exkluzivně poskytl jejich autor Michael Hanke, dvojnásobný držitel ceny World Press Photo.

Divadlo Spejbla a Hurvínka oslaví příští rok již sto let od svého založení. Jedno výročí si však připomíná už letos. Uplynulo totiž devadesát let od doby, kdy Spejblův a Hurvínkův hlas zazněl poprvé na zvukovém nosiči. Nikdo tenkrát asi netušil, kolik statisíců dětí i dospělých bude tahle loutková rodina bavit a oslovovat, a to nejenom u nás. Divadlo S+H totiž doposud hostovalo v třiceti čtyřech zemích čtyř kontinentů.

K letošnímu výročí již vyšlo speciální CD Hurvínkův kouzelný gramofon, které obsahuje dialogy od Skupových dob až do současnosti a potěší děti i dospělé. Jaké novinky dále divadlo chystá, a jak se připravuje na stoleté výročí, to se dozvíte v audio záznamu rozhovoru. 

autor: JMys
Spustit audio