Spali ve starém karavanu, ošetřovali v sanitě. Vodní záchranáři na Dalešicích se dočkali

7. prosinec 2018 10:00

Vodní záchranáři na Dalešické přehradě mají nové zázemí. Léta své služby poskytovali v nevyhovujících podmínkách, nocovali v karavanu, ošetřovali v sanitě.

„Začneme tady, netradiční místností, což je sklad. Máme zastavenou elektriku, tak si ji pustíme,“ řekl mezi dveřmi Petr Němec, šéf záchranářů na Dalešické přehradě. Ošetřovna, úložné prostory pro zdravotnický materiál, lůžko a stůl s počítačem. „Musíme zaznamenávat každý úraz nebo zásah do databáze.“

Ročně na břehu Dalešické přehrady ošetří 200 – 250 různých zranění. „Jsme v campu. Nemáme jen zranění ve vodě, chodí za námi i návštěvníci, kteří tady stanují. Vosí bodnutí, různé alergie, popáleniny, řezné a sečné rány,“ jmenuje Petr Němec.

Ubytovna pro zdravotníky

Podle červených dveří poznáme, že jsme v ošetřovně. Modrošedé dveře vedou do zázemí pro službukonající zdravotníky. „Gauč, jídelní stůl, kuchyňka, aby tady člověk mohl přebývat.“

Vodní záchranáři na Dalešické přehradě fungují na bázi dobrovolnictví. Mnozí v rámci svých letních dovolených tráví čas u přehrady a jsou kdykoli připraveni pomoci potřebným.

autoři: Daniel Zach , mik
Spustit audio

Související