Soutěž o pět vstupenek pro dva na běžně nepřístupnou věž brněnského výstaviště

1. říjen 2018

Věž pavilonu G na brněnském výstavišti je pro veřejnost desítky let zavřená. Celkem pět posluchačů Českého rozhlasu Brno (a návštěvníků jeho webu) teď má šanci se na vrchol unikátní stavby podívat. A ještě s sebou vzít dalšího člověka.

Stačí málo – zúčastnit se rozhlasové soutěže u příležitosti 60. mezinárodního strojírenského veletrhu a 90 let od vzniku brněnského výstaviště. Z účastníků vylosujeme pět těch, kteří obdrží možnost zúčastnit se výstupu na vrchol stavby, která pamatuje vznik výstaviště. Zaujala při návštěvě Brna i slavného architekta Le Corbusiera, který bývá označován za jednoho z nejvýznamnějších urbanistů 20. století.

Věž je vysoká 45 metrů a je zakončená vyhlídkovou terasou. Jak popisují architekti, její konstrukce je založena na středním železobetonovém dříku s výtahem a vetknutým schodištěm. Nahoře je pak zakončena deskou, na které je zavěšena prosklená fasáda. Věž byla součástí pavilonu G (zvaného též Pavilon brněnských výstavních trhů nebo Obchodně živnostenský pavilon), který vyrostl současně s výstavištěm v letech 1926-1928 podle návrhu Bohumíra Čermáka. Věž zůstala stát, zatímco navazující pavilony několikrát změnily podobu, od původních dřevěných přes novější železobetonové až po současné haly s ocelovou konstrukcí.

A i když na místě navazujících pavilonů navržených stejně jako věž architektem Bohumilem Čermákem už dávno stojí nové, typická rozhledna se nad výstavištěm tyčí stále. Ovšem před 60 lety při rekonstrukci vyměnili původní lehký výtah za nový vysokorychlostní, který působil jako pomyslné beranidlo a zasáhl nosnou konstrukci. Věž podstoupila další opravy v roce 1996, pro návštěvníky však zůstala zavřená. Nabízí přesto unikátní výhled na výstaviště i okolí, jako na dlani z ní jsou pavilony A i Z, ale je vidět i na dominanty Brna.

Detail věže pavilonu G na výstavišti

Unikátní šance na výstup

A jak je možné šanci na takový zážitek získat? Zašlete nám na e-mail poslouchame@rozhlas.cz svůj (třeba i krátký) zážitek nebo fotografii spojenou s brněnským výstavištěm a jeho minulostí. Ze zaslaných příspěvků pak vylosujeme výherce, kteří dostanou pozvánku na prohlídku věže (pozor, věž není bezbariérová).

Své zážitky můžete posílat po celou dobu trvání šedesátého strojírenského veletrhu, až do neděle 7. října 2018.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka