Soud zprostil bývalého hokejistu Čechmánka obžaloby z podvodu. Úmysl se neprokázal

Bývalého hokejového brankáře Romana Čechmánka zlínský soud zprostil obžaloby. Státní zástupce pro něj požadoval až sedm a půl roku vězení.

Podle výroku soudu se nepodařilo dokázat v Čechmánkově jednání úmysl. "Soud dospěl k názoru, že důkazy spíše svědčí o tom, že obžalovaný nechtěl úmyslně spáchat trestný čin či případně, že by s touto skutkovou podstatou a jednáním byl srozuměn. Obžalovaný, jak zde bylo prokázáno, činil určité kroky ke zpeněžení svého majetku," řekl předseda senátu Radomír Koudela.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce, jenž navrhoval trest v rozmezí šesti let a čtyř měsíců až sedmi a půl roku, se na místě odvolal.

Exhokejista Čechmánek tvrdí, že nepodváděl. Hrozí mu až deset let vězení

Roman Čechmánek u soudu

Podle obžaloby si Roman Čechmánek půjčoval peníze a objednával práce, i když věděl, že závazky nebude schopen splatit. Čechmánek dnes u soudu jakékoliv podvodný úmysl odmítl. V případě uznání viny mu hrozí pět až deset let vězení.

Čechmánek nechtěl rozsudek příliš komentovat. "Něco k tomu říkat by bylo předčasné. Každopádně určitě ještě státní zástupce podá odvolání a uvidíme. Jediné, co člověk může říct, tak že jsem rád, že vlastně to po tak dlouhé době skončilo," sdělil.

Podvodu se olympijský vítěz z Nagana podle obžaloby dopustil mezi lety 2011 až 2014 ve Zlíně a Holešově.

Jak už dříve uvedl státní zástupce Petr Matoušek, sedmačtyřicetiletý bývalý hokejista uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Na základě smluv odebíral služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení.

Čechmánek si na podnikání půjčoval peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba 100 milionů korun. Od roku 2013 je v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Bývalý hokejista provozoval ve Zlíně minipivovar s restaurací, už po zhruba roce fungování jej však musel zavřít. Opravoval také bytový dům v Holešově, koupil si bývalý domov důchodců v Prostějově. Investoval i do developerského projektu v Chorvatsku, vlastnil byty ve Zlíně a v Čeladné.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Nyní vede jako trenér hokejisty druholigového Hodonína.

autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související