Soud se příští týden začne zabývat požárem Libušína na Pustevnách, náročné opravy by měly skončit letos na podzim

4. září 2019 16:38

Správce rozhodl o obnově chaty. Stavba nového Libušína začala předloni v létě, práce by měli řemeslníci dokončit letos na podzim.

Okresní soud ve Vsetíně se příští týden začne zabývat případem požáru chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech. Podle obžaloby způsobil neštěstí Pavel Pryszcz z Karvinska, který v roce 2007 zanedbal opravu komínových těles. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osmileté vězení. „Hlavní líčení je nařízeno na úterý a čtvrtek,“ řekl ve středu náměstek okresního státního zástupce Petr Bareš.

Opětovnou obžalobu podal na muže okresní státní zástupce Jiří Sachr letos v červnu. Původní obžaloba padla už v roce 2016. Okresní soud ve Vsetíně však věc vrátil žalobci k došetření. Jeho stížnosti poté nevyhověla olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě. Soud například požadoval zpracování posudku znaleckého ústavu týkající se příčiny požáru.

Čtěte také

Chata Libušín postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče shořela v noci na 3. března 2014. V té době sloužila především jako restaurace. Kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře a že jeho příčinou nebyla ani závada na elektroinstalaci. Obnova Libušína přijde zhruba na 100 milionů korun.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které Libušín spravuje, rozhodlo po požáru o obnově chaty. Stavba nového Libušína začala předloni v létě, práce by měli řemeslníci dokončit letos na podzim. Poté je ještě v plánu instalace gastrozařízení a interiérového vybavení, řešit se bude kolaudace stavby. Veřejnosti by se obnovený Libušín mohl otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je výročí požáru na začátku března.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související