Soud potrestal bývalého tajemníka SPD Staníka z Bojkovic za nenávistné výroky. Dostal podmínku a musí zaplatit 70 tisíc

1. srpen 2018 11:13

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalému tajemníkovi hnutí Svoboda a přímá demokracie Jaroslavu Staníkovi za nenávistné výroky pronesené ve Sněmovně trestním příkazem dvouletou podmínku a peněžitý trest 70 000 korun. Uvedla to dnes Česká televize 

Soud uznal Staníka vinným v pondělí, mluvčí soudu Pavla Hájková tehdy ale výši trestu neupřesnila, protože rozhodnutí ještě nebylo doručeno všem účastníkům.

V případě, že Staník uloženou pokutu nezaplatí, bude muset jít na dva měsíce do vězení. Rozhodnutí soudu je nepravomocné. Staník proti němu může podat odpor, v tom případě by soud musel nařídit hlavní líčení.

Na případ upozornil server Aktuálně.cz. Staník podle některých svědků incidentu loni v říjnu posílal ve sněmovní restauraci příslušníky menšin do plynu. Vyzýval údajně k tomu, aby se všichni homosexuálové, Romové a Židé stříleli už po narození. Tehdejší ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) popsala, že když do místnosti vešla, silně opilý Staník ji oslovil jako Marxovou-Engelsovou. Poté řekl, že ministryně podporuje homosexuály, kteří by se měli zlikvidovat.

Policista, bojkovický místostarosta i šéf volební kampaně. Kdo je Jaroslav Staník obviněný z genocidy a podněcování nenávisti

Jaroslav Staník ve volebním štábu SPD

Tajemníka SPD Jaroslava Staníka stíhá policie kvůli jeho nenávistným výrokům ve sněmovní restauraci na adresu Židů, Romů a homosexuálů. Hrozí mu až tři roky za mřížemi.

Muž, který začínal jako soustružník v Zevetě Bojkovice, se několik let angažoval i v komunální politice. Po odchodu od policie totiž působil jako neuvolněný místostarosta města Bojkovice za ČSSD. Od roku 2011 spolupracuje s Tomiem Okamurou, kterému vedl volební kampaň při senátních volbách v roce 2012 ve Zlínském kraji.

A pracoval také jako asistent poslance SPD Jaroslava Holíka z Březůvek.

Předseda SPD Tomio Okamura už před čtrnácti dny zdůraznil, že Staník není členem ani tajemníkem hnutí. "Hnutí SPD se programově distancuje od jakýchkoliv projevů rasismu nebo antisemitismu. Rozhodnutí o vině pana Staníka je na soudu a v případě, že bude shledán vinným, je namístě odpovídající trest," napsal ČTK Okamura.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související