SOS: Summit i povodně prokázaly, že centrum lze autům uzavřít

25. listopad 2002

PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Dopravní omezení během summitu NATO stejně jako při srpnových povodních opět potvrdila, že centrum Prahy lze autům uzavřít a provoz na severojižní magistrále omezit. Podle sdružení Oživení z SOS Praha městská hromadná doprava dokáže přepravit do centra i ty, kteří by jinak jeli autem, informoval dnes ČTK Petr Štěpánek z Oživení. K výzvě Město pro lidi, kterou organizuje SOS Praha, spojující 56 občanských sdružení, se podle něj připojilo už téměř 8000 občanů. Pražané v ní požadují uzavření centra pro auta, zachování pruhů pro autobusy na magistrále či více cyklotras.

Podle sdružení Oživení byl v ulicích Prahy během summitu důkladně uplatňován zákon o provozu na pozemních komunikacích. Policie podle něj správně odtahovala všechna vozidla parkující ve vzdálenosti menší než 3,5 metru od tramvajových kolejí, například Bělehradská tak byla průjezdná i ve špičce. "Je možno přistoupit k omezení individuální dopravy ve prospěch města i Pražanů, povodně i summit to jasně ukázaly," uvedl Štěpánek.

SOS Praha je volné společenství pražských občanských sdružení. Jeho cílem je podpořit účast občanů v plánovacích a rozhodovacích procesech, zlepšit praktickou komunikaci občanů se samosprávou a státní správou a posílit spolupráci soukromého, veřejného a neziskového sektoru.

zdroj: ČTK
Spustit audio