Sokolské jednoty se snaží udržovat své historické budovy, finančně jim pomáhají města i nájemci

12. říjen 2021 12:19

Před osmdesáti lety nacisté zrušili Českou obec sokolskou a její majetek zabavili. Čelní představitelé pak skončili většinou ve vězeních nebo koncentračních táborech. Zjišťovali jsme, jak se dnes tělocvičným jednotám ve Zlínském kraji daří udržovat navrácený majetek.

8. října je Památný den Sokolstva. Lidé si připomínají likvidaci České obce sokolské nacisty v roce 1941. Kromě jiných represí okupanti Sokolům zabavili veškerý majetek.

V současnosti tělovýchovné jednoty většinou opět hospodaří ve svých historických nemovitostech, které ale vyžadují vysoké náklady na údržbu a rekonstrukce. Jak se to daří například v Uherském Hradišti nebo ve Zlíně, to zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Na uctění památky vyvěšují sokolové vlajku České obce sokolské. Zleva: Michal Mendel, starosta a náčelník Sokolské župy Karlovarské, Petr Cais, člen Sokolské stráže (foto z r. 2020)

Památný den sokolstva

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je zařazen do kalendáře významných dnů České republiky.
Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941. V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci “Akce Sokol” zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: www.sokol.eu
Spustit audio

Související