Sokolovská uhelná začíná měnit organizační strukturu. Transformace společnosti má skončit do dvou let

12. květen 2021 15:35

Sokolovská uhelná pokračuje v transformaci společnosti, která reaguje na růst ceny emisních povolenek a postupný útlum těžby hnědého uhlí. Žádnou zásadní vlnu propouštění ale nepřipravuje.

Sokolovská uhelná a její dceřiné firmy se začaly transformovat do SUAS GROUP. Důvodem je zrychlený útlum těžby a zpracování hnědého uhlí, které vyvolaly politická rozhodnutí evropských zemí omezit klimatické změny, ale hlavně zvyšující se cena emisních povolenek.

Nová skupina by se měla zabývat obnovitelnými zdroji energie, zpracováním a likvidací odpadu, strojírenstvím a dopravou i developementem. Při procesu transformace, který začal na začátku letošního roku a bude pokračovat postupnými kroky zhruba do konce roku 2022, chce většinu svých zaměstnanců využít v nových společnostech skupiny.

Předseda dozorčí rady a spoluvlastník Sokolovské uhelné Jaroslav Rokos řekl, že půjde o největší transformaci za posledních 50 let v regionu. „I nadále bude důležitá energetika, ale už ne spojená s uhlím. Po určitou dobu půjde o zemní plyn, což je také fosilní palivo, ale v krátkodobém horizontu jiné řešení nemáme. Do budoucna by pak mělo jít nejen o zemní plyn, ale i obnovitelné zdroje na bázi slunce a větru,“ nastínil Rokos.

Dalším oborem nové skupiny by mělo být zpracování a následná likvidace odpadu, a to nejen komunálního. Vzniknout má také sekce, která se bude zabývat strojírenstvím, elektromontážemi a údržbou a dopravou. 

Konec těžby v Česku

Už loni, v souvislosti s ukončením provozu paroplynové teplárny ve Vřesové, muselo Sokolovskou uhelnou opustit asi 700 zaměstnanců. Díky nadstandardní kolektivní smlouvě ale měli nárok na vysoké odstupné i státní příspěvek na podporu propouštěných zaměstnanců uhelných firem.

Sokolovská uhelná ještě před několika lety počítala s tím, že těžba v sokolovské pánvi potrvá do roku 2040. Jenže tlak na ukončení těžby a zpracování uhlí sílí a ceny emisních povolenek rostou. Zatímco ještě před rokem a půl stála emisní povolenka 25 eur, letos je za 50 eur, konstatoval Rokos. 

V Česku by podle posledních úvah měla definitivně skončit těžba uhlí do roku 2038. Podle Rokose se tohoto termínu ale většina těžařských uhelných firem nedožije. Jak řekl, těžba v sokolovské pánvi skončí někdy mezi roky 2030 až 2035.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio