Sochaři Sochaři Rolínkovi se za jeho díla posmívali. Dnes se Bořitov chlubí jeho Sousoším husitských bojovníků

7. prosinec 2018

Na úpatí Velkého Chlumu na jižní Moravě je k vidění monumentální sousoší, které před téměř sto lety vytesal do pískovce rodák z nedalekého Bořitova Stanislav Rolínek. Obrovské dílo tohoto sochařského samouka zvěčnilo husitské bojovníky, konkrétně Jana Husa, Jana Žižku a Prokopa Holého.

„Sousoší vytvářel Stanislav Rolínek v době, kdy za svoje umělecké pokusy ještě sklízel od ostatních lidí posměch. Dokonce po vzniku tohoto sousoší na něj místní farář uvalil klatbu, protože Rolínek zvěčnil takzvané kališnické představitele,“ prozradil starosta Bořitova Antonín Fojt. K vřelým vztahům se spoluobčany pak nepřispělo ani to, že byl Stanislav Rolínek spíše plaché povahy. Ne náhodou si pro svou tvorbu zvolil místo poněkud v ústraní.

Dnes se naopak Bořitov slavným rodákem chlubí. „Pokud se týče uměleckých počinů, je Sousoší husitských bojovníků určitě nejslavnější bořitovskou památkou. Je ve všech turistických průvodcích a snažíme se sousoší také různě propagovat,“ dodává starosta. Pískovcový monument samozřejmě vyžaduje také občasnou údržbu. Její cena se přitom může vyšplhat do desítek tisíc korun.

Sousoší poblíž Bořitova vytvořil Stanislav Rolínek na počátku své kariéry sochaře. Jeho nejslavnějším dílem se později stala Jeskyně blanických rytířů v Rudce u Kunštátu na Blanensku. Tyto unikátní prostory jsme navštívili už dříve, podrobnosti najdete zde:

autor: hon
Spustit audio