Sobota: Musíme si pomáhat - dobrovolnictví

8. červen 2013

Jaký vztah máte k dobrovolným hasičům nebo dobrovolnictví obecně? Chtěli byste jim prostřednictvím noční linky poděkovat? Jste sami členy nějakého dobrovolnického sdružení?

Ochota nezištně pomáhat, podat pomocnou ruku patří k tomu, o co se opírají solidární lidské společnosti nejen ve vypjatých chvílích, které momentálně prožívá naše země. O dobrovonících a dobrovolnnictví určitě stojí zato mluvit nejen tehdy, kdy je třeba každé lidské ruky. Za dobrovolnickou službou prací a pomocí bližním často stojí hodiny trpělivé soustavné práce jednotlivců i dobrovolnických organizací a spolků. K těm nejpočetnějším patří i dobrovolní hasiči. V současnosti sice zasahují "dobráci" na řadě míst, zachraňují životy a pomáhají odstraňovat škody, která napáchala velká voda, ve "všedních dnech" ale trénují mládež a jejich spolky jsou často centry veřejného života v menších obcích a městech.

Své příběhy volejte Romanovi na telefonní číslo 731 800 900.


autor: Roman Stupka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.