Sníh zasypal západočeské hory. Příznivé podmínky jsou pro lyžaře i běžkaře

11. leden 2019 07:45

Když padá sníh v Plzni, jinde v regionu ho obvykle padá ještě víc. Neplatí to úplně vždy, ale tentokrát to vyšlo. Sněhová situace na horách teď lyžařům přeje.

Provozovatelé skiareálů na Šumavě se nezastaví. Lyžuje se ve všech větších i menších areálech. Tradičně nejvíce sněhu leží na sjezdovkách na Železnorudsku. Jede areál Špičák, kde připadl až metr prašanu a areál tak mohl otevřít konečně už všechny sjezdovky, včetně nejprudší české sjezdovky Šance, která je závislá jen na přírodním sněhu. Na Železnorudsku ale jedou i areály Nad Nádražím-Belveder, Samoty, Alpalouka a Weissova louka, od pátku do neděle jezdí i lanovka na Pancíř.

Až metr prašanu hlásí sjezdovky na Kvildě, jede i areál v Kašperských Horách. Areál v Hartmanicích se lyžařům otevře v sobotu. V Kocourově na Klatovsku ještě čekají, kolik sněhu napadne, zatím se připravují na otevření v příštím týdnu. V provozu je díky dostatečné zásobě sněhu také sjezdovka v Nýrsku.

Ode dneška se bude lyžovat i na Přimdě

Sníh je skoro všude, nejen na Šumavě a v Pošumaví, ale také na Tachovsku. 15 centimetrů sněhu mají třeba ve skiareálu Přimda, a tak dnes v poledne spustí vleky i tam. „Sjezdovky jsme upravily obě, jak malou tak i velkou. Chtěli bychom začít dnes ve 12 hodin a budeme lyžovat v sobotu a neděli. V sobotu máme navíc od 17 do 21 hodin večerní lyžování,“ řekl správce areálu Josef Langmajer.

Aktuální informace, stavy sněhu, stavy stop najdou zájemci na webu bilastopa.cz.

V nedalekém Tachově je situace jiná. Na tachovské sjezdovce leží podle jejího správce Kamila Báči jen sněhový poprašek. Areál nemá k dispozici umělé zasněžování. Jestli a kdy přivítá letos lyžaře tak zatím není jasné.

Příznivé podmínky jsou na horách i pro běžkaře

Například na Prášilsku leží na loukách až 130 centimetrů. Stopy tam protahovali dnes ráno. Běžkovat se dá i na Modravsku, na Železnorudsku, v okolí Kvildy nebo Srní. Na běžky to ale je i jinde - třeba v Českém lese kolem Čerchova na Domažlicku, ale také třeba nad Těškovem na Rokycansku. Rolba tam upravila 15 kilometrů tras. Stopy jsou vhodné na bruslení a někde i pro klasický způsob.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio