Snídaně s knihovnou v Jičíně mísí chutě a informace k Měsíci čtenářů. „Zákusky“ od knihovnic lákají

4. březen 2019

Není snídaně jako snídaně. Ta knihovnická v Městské knihovně Václava Čtvrtka v Jičíně, která už tradičně otevírá Březen, měsíc čtenářů, nabízí jak bohatý březnový programový chod z knihoven Jičínska, tak i přehlídku domácího občerstvení, jíž odolá jen málokdo. Mísí se tu chutě a informace z Nové a ze Staré Paky, ze Železnice, z Pecky, ze Sobotky, z Hořic, z Vysokého Veselí, z Ostroměře, z Kopidlna, z Lázní Bělohradu, z Miletína, z Libáně a z Jičína.

Březen, měsíc čtenářů vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a svými iniciativami se k němu hlásí více než 400 knihoven, včetně těch z Jičínska.

V klášteře v Polici nad Metují začne lidem sloužit nová badatelna a knihovna regionální literatury

V klášteře v Polici nad Metují začne lidem sloužit nová badatelna a knihovna regionální literatury

Od září letošního roku budou mít studenti a badatelé možnost využívat nově upravené prostory části polického kláštera. Vznikne tam totiž nejen badatelna, ale také regionální knihovna a depozitáře. Úprava interiérů bude stát přibližně 5 milionů korun. Pro podrobnosti zašla přímo do benediktýnského kláštera reportérka Jana Házová, provedl ji ředitel Institutu regionální paměti Petr Bergman. 

Připravily zajímavé příležitosti pro své stálé čtenáře, i pro náhodné návštěvníky: besedy, přednášky, soutěže, tvořivé dílny a další. Celý, pro knihovny sváteční měsíc, dětem 29. března ozvláštní Noc s Andersenem.

„Naše jičínská knihovna plánuje i oslavy stoletého výročí prvního knihovního zákona. Vyzvali jsme proto další knihovny na Jičínsku, aby se připojily mimo jiné k výtvarné soutěži, kdy úkolem dětí bude najít v rodinných knihovničkách nejstarší knihu. Přidat se mohou i malé obecní knihovny. Dalším nápadem je série kvízů pro děti, které budou každé dva měsíce k dipozici dětem v dětském oddělení a v klubu pro mládež," informovala Jana Benešová, ředitelka Městské knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně.

„Zákusky" od knihovnic z Jičínska jsou lákavé pro všechny generace

Návštěvníci knihoven na Jičínsku se v březnu mohou mimo jiné těšit na historika Roberta Kvačka, spisovatele a básníka Jaromíra Typlta z Nové Paky, na Otomara Dvořáka a Josefa Pepsona Snítivého, kteří se dotknou Míst zrychleného tepu, spisovatele Aleše Palána (Raději zešílet v divočině - Setkání se šumavskými samotáři), s novinářku na volné noze Marii Formáčkovou, cestovatele Pavlu Bičíkovou, Radku Tkáčikovou, Danku Šárkovou, Petra Kvardu, Pavla Chluma a další.

Snídaně v knihovně v Jičíně s novináři

Samozřejmostí v knihovnách jsou tvořivé dílny, Univerzita třetího věku, trénink paměti, setkání maminek na mateřské dovolené, Noc s Andersenem, autorská čtení.

V novopacké knihovně zakládají 7. března Čtenářský klub pro dospělé, v Knihovně Václava Čtvrka v Jičíně vyhlásí 20. března Čtenáře roku a v dětském oddělení se připojí k projektu Akademie science fiction, fantasy a hororu s názvem Fantastická knihovna.

Výpůjčky na Jičínsku se vloni přiblížily k půl milionu

Letošní Březen, měsíc čtenářů provází svalnatý zápasník jako možný Mistr četby

„Počet čtenářů se nám daří udržet na stejné úrovni, maličko se zvedá množství výpůjček, a jsme připraveni i na variantu, která se děje ve velkých knihovnách, že totiž klesají počty registrovaných dospělých čtenářů. Proto naopak zvyšujeme naši nabídku kulturně - výchovných akcí, které k nám přivádějí stále víc návštěvníků," přiblížila aktuální situaci Jana Benešová.

Do knihoven Jičínska přišlo vloni přes 192 tisíc lidí a i s elektronickými službami to bylo přes 341 tisíc návštěvníků. Výpůjčky se přiblížily k půl milionu.

„Je to naše práce, podporovat čtenářství, sledovat co lidé čtou a pomáhat jim v tom. Zpracováváme i nabídku pro školy, aby se jim hodila do vzdělávacích programů a v lednu letošního roku už máme 1200 registrovaných dětských čtenářů, což je o 150 víc než vloni. Až jsem se toho čísla trochu lekla, ale po kontrole vím, že je to opravdu tak."

Čtenářům schází humoristická literatura

„Dětský čtenář si u nás vybírá hlavně první a druhé čtení, tam je většina českých, kvalitních autorů. U dospělých výpůjčky víceméně kopírují žebříčky, které vydávají knihkupectví nebo nakladatelství. Půjčují se Hartl, Mornštajnová, Kernerová, Třeštíková, Soukupová, Vondruška. Ale co hodně chybí, to jsou knížky humoristické. Detektivek vychází hodně, ty ale autorům nedají tolik práce jako dobrý humor. To nedokáže každý," říká ředitelka novopacké knihovny Stanislava Benešová.

Knížky o Aristokratce jdou prý stále z ruky do ruky, čte se Saturnin. Lidé se k těmto titulům vracejí, protože se chtějí zasmát.

Knihovníci (zleva) z Nové Paky, z Jičína, z Kopidlna, ze Staré Paky, z Železnice a z Lázní Bělohradu
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka