Sněžení na Vysočině komplikovalo dopravu. Staly se desítky nehod

4. únor 2019 13:00

Na Vysočině se od rána staly asi tři desítky nehod. Lehce se při nich zranili čtyři lidé. Sněžení někde vydrželo až do dopoledne.

V obci Chlum na Třebíčsku se střetl autobus s nákladním autem, nikdo se nezranil, ale silnice je zablokovaná, vozidla musí odstranit speciální technika. Počasí ovlivňuje i situaci na vodních tocích, po nedělní oblevě platí v obci Borovnice na Žďársku druhý povodňový stupeň. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře jsou důvodem posouvající se kusy ledu.

Hlavní tahy jsou na Vysočině mokré po chemickém ošetření, na vedlejších silnicích někde zůstává ujetá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Silnice jsou s opatrností sjízdné.

V noci sněžilo

V noci a dopoledne v kraji sněžilo, silničáři vyjížděli s asi 120 vozy. Nehod se podle mluvčí policie Dany Čírtkové stalo od rána 28. Tři lidé se zranili při střetu dvou osobních aut v třebíčské Koželužské ulici. Jeden zraněný byl při nehodě u obce Čechočovice na Třebíčsku. „Byly to spíš jen srážky kvůli tomu, že to někde uklouzlo,“ řekla Čírtková.

Povodňové stavy

Druhý povodňový stupeň platí na horním toku Svratky od nedělního večera. Podle Chmelaře je v Borovnici obdobně jako v Dalečíně časté, že tam kusy ledu ovlivňují čidla vzestupu hladin. „Kdyby to tam mělo činit nějaké problémy, máme v pohotovosti mechanizaci, která by koryto uvolnila,“ řekl Chmelař.

Počasí na další dny

Podle meteorologů bude dnes na Vysočině oblačno až zataženo. Nejvyšší teploty budou mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia. Večer se ochladí a mohou být i mrznoucí mlhy. Pro většinu Vysočiny vyjma třebíčského okresu platí od dnešní 22:00 výstraha před silným mrazem. Teploty mohou klesnout až k minus 15 stupňům Celsia.

zdroj: ČTK
Spustit audio