Šneci nás učí zpomalovat životní tempo. Manželé Přikrylovi chovají na farmě desítky tisíc hlemýžďů

7. listopad 2022

Manželé Michal a Helena Přikrylovi z Vyškova provozují šnečí farmu a tvrdí, že šneci do české kuchyně patří. Nejen, že tato zvířátka chovají, ale dokáží z nich servírovat i luxusní pochoutky.

„Samotnému vzniku šnečí farmy předcházel vznik zemědělské farmy. Protože z Rybníčku pocházel můj tatínek, který byl tělem a duší zemědělec. My jsme vystudovali s manželem úplně něco jiného, zemědělstvím jsme byli nepolíbení. Skočili jsme do toho po hlavě a vybudovali jsme klasickou farmu. Začínali jsme u krav, ovcí, koz a postupem času přešli k rostlinné výrobě, což nás neuspokojovalo a přemýšleli jsme, co bychom mohli vyrábět, abychom nabídli zákazníkovi náš produkt, který děláme poctivě,“ vypráví o začátcích šnečí farmy Helena Přikrylová.

Oba se shodují, že je šneci učí zpomalovat životní tempo. „Spadne z nás ten celodenní shon a stres.“ V jednom výběhu chovají 40 tisíc šneků. „Ale nechováme českého zahradního šneka. Ten může zůstat přes zimu v přírodě, zavrtá se a nezmrzne. Kdežto my chováme šneka, který pochází ze severní Afriky. Proto je i jinak vybarvený,“ doplňují manželé.

Jaké podmínky pro chov šneci vyžadují? Mlaskají šneci? Jak vypadají šnečí námluvy? Poslechněte si Apetýt! Jeho hosty byli manželé Helena a Michal Přikrylovi.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související