Šmejdi tahají peníze i z lékařů. Mnozí jim zaplatí, aby měli klid

15. říjen 2018 15:00

Podvodníci se nezaměřují jen na seniory, v Pardubickém kraji jim naletěly desítky lékařů. Zaplatili jim za údajně sjednané reklamní služby, ačkoli si nikdy nic takového neobjednali.

Podvodníci lékařům nejdřív pošlou email, žádají o zaplacení reklamy s tím, že když údajný dlužník nezaplatí, hrozí mu exekuce, vložení do registru dlužníků nebo zablokování bankovního účtu.

Mluvčí pardubické policie Markéta Janovská řekla, že emaily většinou na první pohled moc důvěry nevzbuzovaly: „Rozesílané e-mailové zprávy obsahují množství gramatických chyb, zřejmě vlivem překladu provedeným prostřednictvím internetového překladače.“

Mezi oslovenými byli hlavně lékaři. Ti sice většinou email smazali, ale to podvodníky neodradilo a začali jim opakovaně telefonovat a vyhrožovat, že mají jejich telefonický souhlas. A jak řekla Janovská, někteří poškození doktoři u výslechu uvedli, že protože jim pořád někdo volá i v době, kdy mají pacienty, raději částku zaplatili, aby měli klid. A často to prý byly i statisíce korun.

Policejní mluvčí dodala, že přitom i z telefonátů mohlo podvedené lidi napadnout, že je to past: „Při telefonickém kontaktu hovoří pachatelé špatně česky, nejčastěji slovensky.“

Podvedených jsou až stovky

Poškozených jsou podle policie zatím desítky, ale podle Janovské je takových lidí daleko víc. Sama to odhaduje na stovky lidí. Mnozí to doteď neřešili, takže policie vyzývá všechny poškozené, aby se ozvali a zároveň upozorňuje hlavně firmy a lékaře, aby si vždy pečlivě ověřili, jestli si opravdu reklamní službu objednali a nechali poslat smlouvu.

Spustit audio

Související