Smažené věnečky

Málokterý z tradičních zákusků si své příznivce zachová po několik generací. Ten, který jsme pro vás do dnešního receptáře vybrali, je ale hitem i v současnosti.

Budete potřebovat:

  • 200 ml vody
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 5 vajec
  • špetka soli

Postup:

  1. Vodu s máslem v rendlíku přivedeme k varu.
  2. Odstavíme z plotny a vmícháme vařečkou mouku.
  3. Propracováváme, dokud se těsto nezačne odlepovat od vařečky.
  4. Necháme vychladnout.
  5. Poté zašleháme vejce jedno po druhém.
  6. Těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme věnečky na sítko nebo děrovanou naběračku, kterou poté ponoříme dostatečné vrstvy rozpáleného oleje, do kterého necháme věneček sklouznout (případně tvoříme veněčky na nastříhaným pečicí papír, který poté z věnečku sloupneme vhodným nástrojem).
  7. Smažíme dozlatova a poté vyjmeme a necháme okapat na papírových utěrkách.
  8. Po vychladnutí namáčíme do cukrové polevy.

Polevu můžete připravit třeba umícháním cca 100g prosátého moučkového cukru, lžičky medu a 2 lžic mléka. Případně ji připravit s rumem a citrónovou šťávou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.