Smažené věnečky
Málokterý z tradičních zákusků si své příznivce zachová po několik generací. Ten, který jsme pro vás do dnešního receptáře vybrali, je ale hitem i v současnosti.
Budete potřebovat:
- 200 ml vody
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 5 vajec
- špetka soli
Postup:
- Vodu s máslem v rendlíku přivedeme k varu.
- Odstavíme z plotny a vmícháme vařečkou mouku.
- Propracováváme, dokud se těsto nezačne odlepovat od vařečky.
- Necháme vychladnout.
- Poté zašleháme vejce jedno po druhém.
- Těstem naplníme cukrářský sáček a tvoříme věnečky na sítko nebo děrovanou naběračku, kterou poté ponoříme dostatečné vrstvy rozpáleného oleje, do kterého necháme věneček sklouznout (případně tvoříme veněčky na nastříhaným pečicí papír, který poté z věnečku sloupneme vhodným nástrojem).
- Smažíme dozlatova a poté vyjmeme a necháme okapat na papírových utěrkách.
- Po vychladnutí namáčíme do cukrové polevy.
Polevu můžete připravit třeba umícháním cca 100g prosátého moučkového cukru, lžičky medu a 2 lžic mléka. Případně ji připravit s rumem a citrónovou šťávou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.