Smažené vdolky

Vyzkoušejte recept od Dagmar Kulichové ze Slavkova pod Hostýnem.

Budete potřebovat:

500 g polohrubé mouky
50 g krupicového cukru
50 g rostlinného tuku
špetka soli
1 žloutek
kostka droždí
200 ml mléka

tuk na smažení

povidla
tvaroh na strouhání
zakysaná smetana
moučkový cukr

Postup:

1. Z části vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek.


2. Do mísy nasypeme mouku, přidáme žloutek, sůl, mléko, kvásek a rozpuštěný tuk a zaděláme těsto, které necháme vykynout.


3. Z vykynutého těsta tvoříme kuličky, které před smažením uprostřed zmáčkneme.

4. Smažíme v dostatečné vrstvě tuku, po usmažení klademe na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk.


5. Vdolky potíráme povidly, sypeme strouhaným tvarohem a lžičkou zakysané smetany smíchané s cukrem.

autor: Zuzana Plíšková