Smažené polštářky

Říká se, že když vaříme či pečeme s vínem, použít bychom měli jedině to, které nám skutečně chutná i samo o sobě. A protože u nás na Moravě je z čeho vybírat, tak se můžeme směle pustit do dalšího receptu tohoto týdne, do kterého kromě ostatních surovin patří právě víno.

Budete potřebovat:

600 g hladké mouky
4 žloutky
špetka soli
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce bílého vína
80 g másla

Postup:

1. K prosáté mouce přidáme sůl, žloutky, máslo, víno a šlehačku a všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto.

2. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice.

3. Poté rozválíme na tenčí plát a rozřežeme na čtverečky, které smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.

4. Ještě teplé obalujeme v mletém cukru s vanilkou.

TIP: Můžete je ale před pečením naplnit třeba rybízovou marmeládou. Právě plněné totiž smažené křehké polštářky dělají třeba naši rakouští sousedé.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.