Slovensko bez vědomí starostů místních obcí uzavřelo některé hraniční přechody, při protestech zasahovali i těžkooděnci

7. červenec 2021 10:52
Zprávy ze Zlínska

Slovensko v pondělí uzavřelo 14 silničních hraničních přechodů s Českou republikou, na dalších začalo s intenzivními kontrolami covid průkazů a dalších dokladů při vstupu na jeho území.

Slovensko zpřísnilo vůči okolním státům opatření proti šíření koronaviru. Betonové zátarasy a zákazové cedule - tak to momentálně vypadá na čtrnácti česko-slovenských hraničních přechodech. Na ostatních přechodech zpřísnilo kontroly.

To ale teď komplikuje život stovkám lidí, kteří žijí v příhraničí nebo pracují na Slovensku. Jak uvádí nezávislý starosta Strání na Uherskohradišťsku Antonín Popelka, starosty příhraničních obcí o tom slovenská strana dopředu neinformovala.

„Reagovat na to můžeme jen nějakým společným prohlášením a apelem na politiky, aby k takovým excesům už nedocházelo,“ dodává Popelka.

Obyvatelé teď mají potíže třeba s návštěvami příbuzných nebo s dojížděním k lékaři a do práce. Průjezd znemožňují betonové zátarasy, slovenská policie podle starosty pouští pouze lidi, kteří mají nemovitosti ve dvou uličkách kopírujících státní hranici.

"Je tu silnice první třídy, ne nějaká lesní cesta. Nikdy v historii nebyla uzavřená. Zástavba na hranicích není přerušená, Moravské Lieskové navazuje na Strání. Omezuje to lidi, aby se dostali do svých domů a do práce. Hromada lidí z Moravského Lieskového dělá v našich firmách, to samé od nás jezdí na Slovensko do Nového Mesta (nad Váhom). Ať byla situace, jaká byla, vždycky se do práce dostali. Já tomu říkám silvestrovský vtip, ale bohužel není 31. prosince," uvedl Popelka.

Hraniční přechod Strání - uzavření  v červenci 2021

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek z ČSSD už podle mluvčí rezortu Evy Davidové řeší situaci se svým slovenským protějškem Ivanem Korčokem. Problémy se podle Davidové obě strany pokusí vyřešit v nejbližších dnech.

Podle sdělení předsedy ČSSD Jana Hamáčka na Twitteru ze středečního poledne se slovenská strana rozhodla ke konci týdne otevřít všechny hraniční přechody a přejít na namátkové kontroly.

Město Brumov–Bylnice protestuje

Město Brumov-Bylnice kvůli uzavření hraničního přechodu se Slovenskem společně se slovenskou obcí Horné Srnie odešle protestní nótu na české a slovenské ministerstva vnitra a zahraničí. Uvedl to lidovecký starosta města Kamil Macek.

Přechod v Brumově patří mezi ty, které slovenská policie od pondělního večera uzavřela. Právě tady den po uzavírce na slovenské straně zasahovali policejní těžkooděnci proti lidem, kteří z hranice odstraňovali zátarasy. Zde podle policie jeden z protestujících, poslanec slovenské sněmovny napadl policistu, který utrpěl drobné poranění ruky. Zákonodárce byl zadržen.

Podmínky vstupu na Slovensko

Od pátku 9. 7. bude Slovensko až na výjimky vyžadovat při vstupu do země karanténu od lidí neočkovaných proti covidu-19. Šéf opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) a expremiér Robert Fico ohlásil, že poslanci nechají zmíněné nařízení přezkoumat ústavním soudem. 

Zatímco v současnosti turistům při cestách na Slovensko z Česka a z dalších asi čtyř desítek zemí stačí potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus, od pátku se karanténě vyhnou cestující, kteří byli očkováni proti covidu-19. Výjimka z karantény bude platit pro některé profese či pro tranzit cestujících přes Slovensko. 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroje: iRozhlas , ČTK
Spustit audio

Související