Slovenské národní divadlo chystá thriller ze současnosti i premiéru opery

20. listopad 2013

Hned tři nové inscenace obohatily nyní repertoár Slovenského národního divadla v Bratislavě. Nechybí ani atraktivní téma – boj proti korupci.

Činohra SND uvedla původní hru od současného slovenského autora, publicisty Eugena Gindla Karpatský thriller a inscenaci Gustava Flauberta Madame Bovary. Opera Slovenského národního divadla zase připravila světovou premiéru opery Dorian Gray slovenské skladatelky Ľubice Čekovské.

Divák bude po představení přemýšlet. A nejen o korupci

Události kolem korupce, klientelismu a stínové ekonomiky na Slovensku zobrazuje novinka v repertoáru Činohry Slovenského národního divadla Karpatský thriller. Eugen Gindl, současný slovenský autor a publicista, napsal cosi jako dokumentární drama, na Slovensku nepříliš pěstovaný žánr, který se však v zahraničí setkává s velkým diváckým úspěchem.

Hlavní hrdinka hry v podání Zuzany Fialové zanechá práci žurnalistky, neboť v ní už nevidí smysl a založí si reklamní agenturu. Jednoho dne se jí dostane do rukou materiál svědčící o korupci.

Jistá firma totiž díky rozsáhlému a sofistikovanému podplácení začala vyhrávat všechny velké státní zakázky, které jsou oproti zahraničí a konkurenci i několikanásobně předražené.

03009384.jpeg

Zvítězí její novinářský instinkt a případ se pokusí zveřejnit. Narazí však na nesmírně rafinovanou a tvrdou obrannou taktiku firmy, která neváhá použít proti ní a jejímu příteli nechutné zastrašovací metody.

Eugena Gindla vedlo k napsání hry přesvědčení, že každý divák bude alespoň pár minut po představení přemýšlet, a nejen o korupci.

Světová premiéra opery Dorian Gray

Slovenské národní divadlo přináší i světovou premiéru opery Dorian Gray od slovenské skladatelky Ľubicy Čekovské. Na námět kultovní literární předlohy Oscara Wilda libreto napsala známá kanadská spisovatelka a scénáristka Kate Pullinger.

03009380.jpeg

Obě autorky se v novém opusu zabývají znepokojivými otázkami fyzických a duchovních podob krásy a zla Režijně se pod operu podepsala německá režisérka, rodačka z Regensburgu Nicola Raab, která patří k mladší generaci mezinárodně etablovaných operních tvůrců. Hlavní postavu Doriana Graye v alternaci ztvárnili americký tenorista Eric Fennell a irský tenorista Eamonn Mulhall.

autoři: mst , Helena Petáková
Spustit audio