Slovanská epopej se zabydluje na výstavišti. Podívejte se, jak se obří plátna instalují

Osm až devět dní zabere restaurátorům a jejich pomocníkům rozbalit a pověsit devět pláten Slovanské epopeje. Největší obrazy od Alfonse Muchy měří osm krát šest metrů. Pečlivě zabalené a smotané je koncem tohoto týdne přivezli restaurátoři z Galerie hlavního města Prahy na brněnské výstaviště.

Uvnitř pavilonu H vyrostla malá galerie s černými vysokými zdmi, na kterých bude devět výjevů od Alfonse Muchy viset. Na podlaze je tmavý koberec, dočasně překrytý průsvitným igelitem. V hlavní části budovy lidé uvidí Muchova plátna, pod galeriemi pak bude ke zhlédnutí přes sto Muchových plakátů ze soukromé sbírky Ivana Lendla.

V pavilonu je v těchto dnech docela rušno, protože restaurátoři a jejich pomocníci vybalují obrazy ze zářivě červených krabic, uvnitř kterých jsou tato plátna namotaná na velké špulky a obalená bílou textilií a taky bublinkovou fólií.

Zabalené plátno v krabici.

Jakmile je rozbalí malbou dolů k zemi na igelit a textilii, přesunou nad plátno, respektive kolem něj, železný rám. Pak musí všechny strany obrazu k tomuto rámu připevnit provazy a plátno vypnout, podobně jako to můžou lidé vidět třeba na velkých billboardech na zdech domů.

Vypínání pláten trvá několik hodin.

Napínání pláten trvá i několik hodin. Potom dvanáct pracovníků chytne celou konstrukci a přesune ji ke stěně. Dolní část u zdi ukotví a potom rám pomocí tří železných dlouhých tyčí zvedají nahoru.

Instalace Slovanské epopeje.

Následně si přitáhnou lešení na kolečkách a horní část rámu ke stěně přivrtají. Pro většinu restaurátorů je to už skoro rutinní práce, kterou dělají řadu let, přesto je ale časově náročná.

V pavilonu musí být kvůli ochraně pláten stálá teplota a vlhkost. Veletrhy Brno musely za asi dva a půl milionu korun nakoupit vzduchotechniku a klimatizaci, které udržují uvnitř budovy teplotu mezi osmnácti a dvaceti stupni Celsia.

V místnosti musí být stálá teplota a vlhkost.

Vlhkost trochu musí být vyšší, než mají lidé běžně doma. Do pavilonu se pak návštěvníci dostanou jenom po zaplacení vstupného a hlavně po předchozí rezervaci na webu www.mucha.brno.cz. Jedna prohlídka potrvá hodinu a dovnitř do přítmí veletržní galerie bude moct zřejmě maximálně sto padesát lidí najednou.

Slovanská epopej bude vystavená od 26. května, kdy začíná festival Re:publika. Připomene sto let od vzniku Československa. Devět největších Muchových pláten a více než sto jeho plakátů zůstane v pavilonu H do konce tohoto roku.

autor: Tomáš Kremr

Související