Slovácké moře s pitnou vodou láká tisíce lidí. Často přitom porušují zákon, hrozí jim vysoké pokuty

9. červenec 2020 13:22

Kolem vodárenských jezer mezi Ostrožskou Novou Vsí a Uherským Ostrohem, kde je ochranné pásmo, lidé staví načerno stany a zapalují ohně.

Podle policistů z policejní stanice v Uherském Ostrohu, do jejichž působnosti Štěrkopísková jezera Ostrožská Nová Ves spadají, je počet rekreantů v letošním roce několikanásobně vyšší než v letech předcházejících

Vodárenské jezero je v ochranném pásmu 1. stupně, což je nejpřísnější stupeň ochrany a zbývající dvě jezera Těžební jezero a Čtverec, jsou podle vodního zákona v ochranném pásmu 2. stupně.

Ochranná pásma návštěvníci podle policie často nerespektují, staví si tam bivaky, stany a rozdělávají oheň.

Stan v ochranném pásmu u jezer na Slovácku

Policisté proto zvýšili kontroly v těchto lokalitách. „Uplynulé sváteční pondělí se vydali společně s členy rybářské stráže na kontroly a zjistili hned 12 přestupků, které oznámí do správního řízení,“ řekla mluvčí krajské policie Lenka Javorková.

Za porušení zákona lidem hrozí ve správním řízení vysoké pokuty a to až 20 tisíc korun.

„Všechna místa jsou označena cedulemi, které na zákaz vstupu upozorňují. Kromě vodního zákona lidé často porušují i zákon o provozu na pozemních komunikacích tím, že nerespektují značky upozorňující na zákaz vjezdu,“ uvedla Javorková.

Policisté upozorňují, že kontroly budou každý víkend. Zaměří se i na ostrov uprostřed Těžebního jezera, na kterém je vyhlášená ptačí rezervace se zákazem vstupu lidí.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související