Slovácká kyselica z Jalubí
Píše se o ní, že jí byli doslova odkojeni všichni Valaši, a dříve to bylo téměř jediné jídlo chudých horalů. Kromě zelí a brambor toho totiž moc neměli. Řeč je samozřejmě o tradiční kyselici, jejímž základem je právě zelí.
Budete potřebovat:
- 200 g brambor
- 50 g sušených hřibů
- 60 g nakrájené prorostlé slaniny
- 100 g kyselého zelí i se šťávou
- 2 sušené trnky
- 250 ml smetany
- sůl, pepř, ocet, cukr
na záklechtku:
- 2 dcl vody
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
- Pokud chcete mít polévku rychle, uvaříme zvlášť brambory, zvlášť zelí a předem namočené hřiby.
- Jakmile je vše měkké, přendáme do jednoho hrnce, přidáme sušené trnky, záklechtku z vody a mouky a polévku povaříme.
- Nakonec přidáme smetanu a kostičky osmažené slaniny.
- Povaříme, ochutíme a podáváme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.