Slovácká kyselica z Jalubí

Píše se o ní, že jí byli doslova odkojeni všichni Valaši, a dříve to bylo téměř jediné jídlo chudých horalů. Kromě zelí a brambor toho totiž moc neměli. Řeč je samozřejmě o tradiční kyselici, jejímž základem je právě zelí.

Budete potřebovat:

  • 200 g brambor
  • 50 g sušených hřibů
  • 60 g nakrájené prorostlé slaniny
  • 100 g kyselého zelí i se šťávou
  • 2 sušené trnky
  • 250 ml smetany
  • sůl, pepř, ocet, cukr

na záklechtku:

  • 2 dcl vody
  • 2 lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Pokud chcete mít polévku rychle, uvaříme zvlášť brambory, zvlášť zelí a předem namočené hřiby.
  2. Jakmile je vše měkké, přendáme do jednoho hrnce, přidáme sušené trnky, záklechtku z vody a mouky a polévku povaříme.
  3. Nakonec přidáme smetanu a kostičky osmažené slaniny.
  4. Povaříme, ochutíme a podáváme.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku