Slonice Kali ze zlínské zoo porodila slůně, první mládě slona afrického narozené na Moravě

První mládě slona afrického narozené v České republice je ze Zlína. Narodilo se v neděli 6. června v tamní zoologické zahradě. Sameček i jeho matka, slonice Kali, jsou podle zástupců zoo v pořádku.

Je to sameček, je zdravý, vitální, slonice Kali je také v pořádku. Podle všech pozorování chovatelů také zbývající dvě slonice bez problémů přijaly nového člena a fungují jako sehraná rodina,sdělila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Porod sedmadvacetileté slonice Kali trval pár minut. Slůně se poprvé postavilo asi 20 minut po porodu. Chovatelé zdůrazňují, že první hodiny malého slůněte patří k těm nejdůležitějším.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i v Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Zlínská zoo chová tři slonice od roku 2003, zpočátku se jejich rozmnožování neplánovalo, ošetřovatelé později začali připravovat samice na inseminaci.

Chceme proto celé skupině dopřát maximální klid, z tohoto důvodu jsme uzavřeli pavilon a také okolí venkovního výběhu. Věříme, že toto opatření pochopíte,poznamenala mluvčí zahrady.

Narození prvního mláděte slona afrického v Česku se ve zlínské zoo očekávalo již před třemi lety. Samici Zole se však narodilo mrtvé mládě, což u prvorodiček není neobvyklé.

V budoucnu by k samicím ve Zlíně měli přibýt i samci. Zoo již vybudovala jeden ze dvou plánovaných výběhů pro slony, letos plánuje stavbu chovného zařízení pro slony v rámci projektu Karibuni. Vnitřní ustájení pro slony by mělo patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo.

autoři: Roman Verner , Radek Štěrba | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související