Slídili a rádi nosili falešné kníry - výstava ukazuje agenty Stasi

17. únor 2015

Návštěvníci Galerie města Pardubic mohou vidět desítky fotografií z archívů východoněmecké státní bezpečnosti - Stasi. Jde vlastně o první seznámení se špionážní činností tajných agentů bývalé NDR.

„Jde o fotografie mladého německého vizuálního umělce Simona Mennera, který vlastně pátral v archivech východoněmecké Stasi, tajné policie, a upravil a použil skutečné originální fotografie, které neměly nikdy spatřit světlo světa. Jde o taková lehce bizarní až tragikomická témata, kdy si agenti Stasi zkouší převleky, paruky,“ říká organizátorka a kurátorka výstavy Ivana Panochová.

Autentické snímky

Podle ní je to zároveň velmi děsivé a ukazující tu temnou stránku v každém z nás, co jsme schopni akceptovat v našich životech. To jsou skutečné černobílé fotografie obětí agentů, bytů, které byly prohlíženy.

Přísně tajné. Foto agenta Stasi

"Z naší zkušenosti víme, že témata těchto doprovodných výstav, pokud se vztahují k historii velmi nedávné, jsou hojně navštěvované," dodává Panochová.

Galerie měla k výběru cyklus asi čtyřiceti fotografií, jejich výběr, který návštěvníci uvidí, musela přizpůsobit rozměrům, panelům a instalaci.

Přísně tajné. expozice v Komunikačním prostoru Galerie města Pardubic

„Je to pro návštěvníky překvapení, které konkrétní fotografie uvidí. Snažili jsme se vybrat ty nejlepší,“ řekla kurátorka.

Výstava v Galerii města Pardubic bude zdarma k vidění do 1. března.

autor: VEL
Spustit audio