Slévárna dostala po stížnostech lidí z okolí přísné podmínky. Odmítá je, rozhodne proto ministerstvo

18. květen 2022

Zápach ze slévárny Heunisch, který obtěžuje tisíce obyvatel východní části Brna, mají omezit nové emisní limity. Ve správním řízení je zatím nepravomocně stanovil krajský úřad. Firma se limitům i dalším omezujícím podmínkám brání.

Hledání zdroje zápachu

Odbor životního prostředí krajského úřadu začal loni na podzim na základě stížností obyvatel zjišťovat původ zápachu na východě Brna. Za zdroj označil slévárnu, konkrétně její výrobní linku, kde se odlévají a chladí odlitky. Správní řízení o změně integrovaného povolení pro provoz slévárny zatím není ukončené, protože firma se proti rozhodnutí krajského úřadu odvolala.

Vedení slévárny Heunisch se proti změně podmínek pro provoz závodu odvolalo.

Změny měly pomoci snížit emise a hlavně zápach, který pociťují obyvatelé městských částí Líšeň, Židenice, Vinohrady a Slatina. Firma působí v jejich sousedství, v části areálu někdejšího Zetoru pod Stránskou skálou.

Námitky firmy teď posoudí ministerstvo životního prostředí.

Kontroly mají být častější

Krajský úřad slévárně stanovil přísnější limit pro těkavé organické látky, který se má za rok ještě snížit. Firma by také měla častěji měřit emise – místo jednou za tři roky by to měla dělat každoročně.

Nově má také slévárna měřit emise u deseti látek, které se dosud v žádné jiné neměřily. Látky jsou ve vstupních surovinách a mohou být i v poměrně malých koncentracích zdrojem velkého zápachu.

Úředníci byli přísnější než zákon

Firmě vadí, že například nově stanovené emisní limity pro formovnu jsou třikrát přísnější, než je takzvaný obecný emisní limit stanovený zákonem. Orgán ochrany přírody ale nižší limit stanovit může, pokud pro to má vážné důvody – a zápach takovým důvodem je.

Další bod, který slévárna napadá, se týká vstupních podkladů, se kterými krajský úřad pracoval. Mluvčí firmy Kateřina Svobodová zpochybnila jejich zpracování.

Splnění podmínek, které navrhuje krajský úřad, si vyžádá investice řádově za desítky milionů korun. Ministerstvo životního prostředí by mělo o jejím odvolání rozhodnout do dvou měsíců.

Spustit audio

Související