Sladké zelní ranečky a Jahelník

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Sladké zelní ranečky


Suroviny:
500 g listového těsta, 280 g bílého zelí, 60 g másla, hrst rozinek, hrst sušených jablek nebo meruněk, 1 cibule, 1 vejce, 1 lžička citrónové nebo limetkové šťávy, hrst hladké mouky na vál, moučkový cukr na posypání

Postup:Rozinky a sušená jablka (nebo meruňky) propereme v teplé vodě, scedíme, necháme odkapat a nakrájíme na drobné kousky. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli orestujeme dorůžova na rozehřátém másle. Přidáme zelí nakrájené na nudličky, podlijeme troškou vody a dusíme 25–30 minut. Vmícháme rozinky a jablka, ochutíme citrónovou šťávou a nádivku necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný 3 mm. Vykrájíme z něj kolečka nebo čtverce, do středu každého dáme trochu vychladlé nádivky a vytvoříme ranečky.
Přeložíme je na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova asi 18–20 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Před podáváním ranečky poprášíme cukrem a můžeme na ně dát lžičku zakysané smetany, jogurt nebo šlehačku.

.


Jahelník


Suroviny:
500 g jáhel, 3 vajíčka, vanilkový cukr, 1 lžíce medu, 250 g jablek, skořice, ořechy

Postup:
Uvaříme základní jahelnou kaši, žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem a medem, zamícháme do kaše, z bílků uděláme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Na plech nebo do pekáče dáme polovinu jahelné směsi, poklademe strouhanými jablky (nebo jiným ovocem), posypeme skořicí a ořechy. Na ovoce dáme druhou vrstvu jahelné směsi a upečeme.