Sladká sbírka

2. únor 2019

Když mám od něčeho tři kousky, začnu to sbírat, říká se smíchem zpěvačka Lucie Bílá. V tom případě by herečce ústeckého Činoherního studia Anně Fišerové k založení sbírky stačila jedna, maximálně dvě návštěvy kavárny. Sbírá totiž ty malé cukříky, které se ke kávě podávají.

Ono to tak skoro doslova bylo.  Anna kávu pije často a ráda, ale nesladí. A bylo jí líto cukříků, které bůhví jak by skončily a tak je začala sbírat. Vozí si je z cest po světě i tuzemsku, myslí na ni kamarádi, a když si někde dají kávu, pamatují s cukříkem i na sběratelku.

Nejhezčí kousky

I ty maličké cukry dokládají dnešní globalizaci – cukr s logem některé z velkých firem můžete dostat v kavárně norské, francouzské i české. Mnohem vzácnější pak jsou kousky z malých podniků – kavárna nebo restaurace si nechá udělat cukříky s vlastním logem. Loni se objevily cukry s logem Tříkrálové sbírky a taky s letopočty vzniku a stého výročí samostatné Československé republiky. Najdou se i sáčky s potiskem konkrétního kandidáta do voleb a podobné rarity.

Sbírka cukrů

Sběratelce Anně se nejvíc líbí cukry z Francie, přímo z Paříže – tam nemají jen ty klasické obdélníčkové sáčky nebo tubičky, balí i jednotlivé kostky cukru, navíc se vyskytují i další tvary – například cukr ve tvaru fotbalového míče.

Smysl sbírky

Nejde o třídění, cukříky jsou navíc rozptýlené, část „bydlí“ v šuplíku u Annina tatínka, část je porůznu v krabicích. Ale čas od času je hezké se jimi probrat, prohlédnout a třeba zavzpomínat na nějaký příběh, který se k danému cukru váže.

Spustit audio