Sládek z minipivovaru: Pivo ze středověku by nám asi nechutnalo, neznali nic o biochemii výroby
Jiří Kratochvíl vařil pivo v Humpolci, poslední roky ale působí jako sládek minipivovaru v želivském klášteře. Ptala se Hela Dvořáková.
Želivský pivovar je klasický minipivovar, celkově takové provozy zaujímají asi 4 procenta českého trhu. „V klášteře se pivo vaří po staletí, zmínky jsou z počátku 17. století, je jasné, že to bylo mnohem dříve.“
Pivo z dávných časů by nám patrně nechutnalo. „Nevěděli nic o biologii a biochemii,“ dodal.
Jak přemýšlí sládek a co různé pivní speciály? Která evropská země je nekonečnou studnicí inspirace? Poslechněte si to v přiloženém audiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.