Škvarkové tyčinky k pivu podle Marie Baťové

Opět zalistujeme kulinářskými deníky manželky slavného Tomáše Bati. Vydala je Nadace Tomáše Bati ve Zlíně pod názvem Kuchařka 99 sladkých receptů Marie Baťové.

Více Gabriela Culík Končitíková z Nadace Tomáše Bati.

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky 
  • 150 g škvarků 
  • 1 vejce
  • 15 g kvasnic
  • 50 ml mléka
  • sůl

Postup:

  1. Mléko malinko ohřejeme.
  2. Přidáme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
  3. Škvarky nameleme na jemno.
  4. Přidáme mouku, vejce a osolíme (případně dle chuti opepříme).
  5. Přidáme kvásek a vypracujeme těsto.
  6. Můžeme použít hned.
  7. Vyválíme placku a vykrajujeme tyčinky nebo i jiné tvary.
  8. Plech vyložíme pečícím papírem a poklademe tyčinkami.
  9. Potřeme je vyšlehaným vejcem.
  10. Lze ještě posypat kmínem nebo hrubou solí.
  11. Pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.