Škvarkové placky. Můžeme je podávat k pivu, vínu nebo jen tak

Jak v kuchyni využít škvarky? Škvarková pomazánka nemá chybu. Dále je můžete přidat do bramborového báče či jiného bramborového těsta. Klasikou pak jsou škvarkové placky.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 250 - 300 g škvarků
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 kávová lžička cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • kmín nebo mák na posypání
  • bílek nebo trochu mléka na potření

Z několika lžic teplého mléka, trochy mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě ho necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, vlahé sádlo, mletý pepř, sůl, mleté škvarky a zbylým mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme měkké pružné těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a na teplém místě necháme vykynout. Zkynuté těsto dáme na pomoučený vál, utvoříme z něj váleček, který nakrájíme na cca 20 stejných dílků. Z každého vytvoříme bochánek, který zploštíme do tvaru placky o tloušťce asi 0,5 cm. Placky přeneseme na lehce vymaštěný plech a necháme je asi 10 minut odpočinout. Potom je potřeme bílkem nebo mlékem a ostrým nožem nařežeme mělké mřížky po celé ploše placek. Posypeme je kmínem nebo mákem a necháme ještě asi 10 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě při 170° C do růžového zabarvení.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko