Škůdci a choroby jahod. Jak s nimi bojovat?

17. březen 2020

Jahody rostou asi na většině českých zahrádek, ale bohužel občas tam s nimi přebývají i škůdci a choroby. Jak s nimi bojovat?

Roztočík jahodníkový

Pouhým okem neviditelný nositel docela roztomilého jména dokáže napáchat velké škody. Napadá malé, ještě nevyvinuté lístečky v srdíčku rostliny a znemožňuje její správný vývoj. Na boj s roztočíkem se používají chemické prostředky určené k boji se sviluškami (jiný druh roztoče), například Vermitec nebo Floramite.

Nejlepší prevencí je zdravá, certifikovaná sadba a pečlivé zalévání – nikoli svrchu, kdy voda zateče do srdíčka a připraví tak roztočíkovi ideální vlhké prostředí, ale spodem. Pomůže také nesázet jahody příliš na těsno.

Jahody začínají zrát

Květopas jahodový

Samička tohoto broučka klade vajíčka do nerozkvetlých poupat, následně nakousne stopku, poupě uvadne, odpadne a slouží jako inkubátor pro nové jedince. Jahodníky můžeme těsně před květem ošetřit například přípravky Calypso 480 SC, Decis Mega nebo Karate Zeon. Dodržujeme předepsaný postup.

Choroby jahod

Nejčastěji se vyskytuje plíseň šedá, která likviduje zrající i už zralé plody. Šíří se zejména za deštivého počasí. Preventivně můžeme zasáhnout na začátku kvetení a pak v průběhu zrání. Ale pozor, je nutné zvolit přípravky s krátkou ochrannou lhůtou, abychom nekonzumovali plody s chemickým přídavkem. Je to například Rovral Aqua FLo s ochrannou lhůtou 7 dní nebo Teldor 500 SC, který má ochrannou lhůtu jen 3 dny. Určitou prevenci poskytuje i pěstování jahod na fólii.

Trs jahod

Zlatá rada na závěr

Kupujte vždy zdravou certifikovanou sadbu od osvědčené firmy, vyhnete se mnohým problémům.

Spustit audio