Skřítci obsadí v Záhornici nový turistický okruh. Teď vznikají pod rukama rodičů i dětí

18. březen 2019 09:59

Malí i velcí skřítci z papíru, plechu nebo dokonce starých pneumatik vznikají v těchto dnech v Záhornici na Rychnovsku. Jejich autory jsou děti se svými rodiči. Skřítky připravují podle vlastní fantazie, aby v letní sezoně ozdobili novou turistickou trasu. Podrobnosti zajímaly reportérku Janu Házovou.

Vcházíme do malé klubovny, která je plná skřítků. A ve dveřích nás vítá Zdena Kinzlová. Když se rozhlédneme, jsou tu vidět skřítci všech možných tvarů, velikostí, barev a materiálů. Proč tady vlastně jsou?
„Je to projekt, který vymyslel náš tým. Jmenuje se Cesta za skřítky. My je postupně vyrábíme a přidat se může opravdu každý."

Pralesní skřítci nebo uchoši. Tak se říká kombám ušatým. Ve Dvoře Králové se podařil jejich odchov

Čipování malých komb ušatých

Safari Park Dvůr Králové se připravuje na hlavní turistickou sezónu. Její největší atrakcí bude podle slov ředitele Přemysla Rabase skupina tří hrochů. Než ale Hulu, Monu a nového samce Mikiho uvidíte, což bude na rozhraní dubna a května, mohou vám společnost dělat třeba nová zajímavá mláďata. Nejen o tom je dnešní zastavení v královédvorském safari parku redaktorky Dany Voňkové.

Zrak nám padl na úžasného kovového skřítka. Kdo ho dělal?
„Jeden z našich šikovných tatínků. Když děti navštěvují náš kroužek, tak se zapojil také."

Jedenáctiletá Adélka, jedna z těch, kteří skřítky vytváří, nás upozorňuje na zajímavého skřítka Mimoně: „Ten je udělán ze starých pneumatik. A ještě bude mít vlasy, ty mu teprve dorostou." Sama stvořila úžasné háčkované skřítky.

Skřítci ovšem nejsou v Záhornici jen tak. Mají jeden důležitý úkol. Budou lemovat nově vznikající stezku.

Skřítci obsadí v Záhornici nový turistický okruh

„Ano, Cesta za skřítky je jeden z našich největších projektů, který bude také trvat nejdéle, několik měsíců. Půjde o okruh a bude jedno, kde na trasu zájemci nastoupí. Nebudou je tady ovšem čekat pouze skřítci, ale současně budou moci plnit i úkoly, budou je čekat hádanky. Schováme kešky, které si budou muset návštěvníci najít. Věřím, že to bude všechny bavit," dodává Zdena Kinzlová.

Cesta za skřítky bude otevřena 1. května tohoto roku a bude dlouhá přibližně 5 kilometrů.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související