Školy se připravují na návrat malých žáčků. Rodiče ale často děti do lavic nechtějí vůbec poslat

29. duben 2020 08:11

Ředitelé základních škol začínají v těchto dnech organizovat výuku na prvním stupni, děti by se mohly učit ve skupinách od konce května.

Podle části ředitelů by bylo nejlepší, kdyby se školy neotevřely vůbec. Shodují se v tom, že nejprve musí zjistit zájem ze strany rodičů. Ti budou muset podepsat čestné prohlášení, že dítě, které se vrací do školy, se nesetkává s rizikovou skupinou tedy se seniory nebo nemocnými lidmi.

Čtěte také

Například na Základní škole Žerotínova, ve Valašském Meziříčí zatím škole potvrdil zájem o vzdělávání jen zlomek rodičů. Škola tak vůbec netuší, kolik žáků by se mohlo v květnu vrátit do lavic. Podobně jsou na tom taky další školy v regionu.

Pokud se začne uči, tak ve větších školách by podle ředitelů neměl být s rozdělením žáků do malých skupin problém. 

Zatímco dopoledne budou učit děti ve třídách, odpoledne budou vyučovat on-line ty školáky, kteří zůstali doma.

Školy taky očekávají, že budou mít málo pedagogů. Doma zůstanou ti, kteří jsou starší či mají zdravotní problémy, ale také učitelé, kteří mají v rodině seniora nebo třeba dítě s astmatem.

Někde navážou na on-line výuku, která se jim osvědčila. Podle ředitelky Aleny Graiciarové ze Základní školy Mikuláše Alše ve Zlíně to bude u nich probíhat jako v pořadu České televize UčíTelka. Učitel bude vyučovat děti ve třídě a zbytek třídy je bude sledovat přes skype doma. Nikomu tak nic z výuky neuteče.

Jak budou fungovat školní jídelny zatím školy neví, stále čekají na doporučení z ministerstva školství i hygieny.

Na základní škole Žerotínova ve Vlašském Meziříčí, by to třeba podle ředitele Milana Knápka mohlo fungovat tak, že se děti po skupinách v jídelně prostřídají.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související