Školáci kouří

17. březen 2006

Kroměřížští školáci v okolí objektů škol běžně kouří. Toto zjištění přinesla asi půlroční intenzivní akce tamních městských strážníků, kteří odhalili se zapálenou cigaretou desítky školáků. Nepodařilo se však prokázat, na základě upozornění občanů, že by školáci kouřili i marihuanu. Ředitel kroměřížské městské policie Miloslav Skřebský řekl, že od letoška platící nový zákon práci strážníků, ohledně kontrol školáků, ještě zkvalitní.

"Kouření těch děcek se v podstatě odehrává v blízkosti škol. Je to taková u nich běžná záležitost. My samozřejmě se snažíme tomu čelit tím, že po zjištění tyto skutečnosti předáváme rodičům." - uvádí Miloslav Skřebský, ředitel kroměřížské městské policie.

Od 1.ledna 2006 platí nový tabákový zákon, který tuto problematiku řeší intenzivněji. Zákonem je do rukou městské policie vloženo několik zákonných možností. Mezi ně patří například orientační dechová zkouška či nařízení odběru krve.

"I problematika kouření je v tomto zákoně více řešena. Především je to zaměřeno na místa kde je kouření zakázáno nebo prodej a umožnění kouření." - říká Miloslav Skřebský.

Přestože policejní akce nedokázala kouření mariuhany ze strany školáků, pracovník kroměřížského K-centra pro drogově závislé Radovan Klabal je přesvědčen, že i tato věková skupina své hříšníky ve městě má.

"Podle mých zkušeností z praxe s kouřením tabáku nebo marihuany začínají spíše dívky dříve než chlapci. Já se domnívám, že ani pro žáka základní školy - pokud si chce sehnat marihuanu - to není problém." - uvádí Radovan Klabal.

Razie městských strážníků postihuje především tři největší školy v Kroměřízi: Slovan, Oskol a Zachar. Před poslední jmenovanou se zrodila i následující anketa se školáky. "Tak tady před školou jsem ještě nikdy nikoho neviděl, ale kolem baráků tady vedle asi jo." "Poprvé jsem zkoušela kouřit v devíti letech. Moc mi to nechutnalo. U školy jsem viděla kouřit děcka různého věku." "Zkoušel jsem kouřit poprvé ve dvanácti. Bylo to odporné."

autor: pes
Spustit audio