Skiareály v Krkonoších jsou v provozu. Lanovka na Sněžku ale nejede, důvodem je silný vítr

15. leden 2019 15:16

Ani dnes kvůli větru nejezdí lanovka na Sněžku.  Nejede ani jeden úsek, tedy dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou houru, ani úsek z Růžové hory na vrchol nejvyšší České hory. Ostatní lanovky jsou v provozu. 

Vítr a sněžení komplikují situaci na horách. V Krkonoších platí 4. stupeň lavinového nebezpečí

Popadané stromy a větve, zaváté silnice. Silný vítr komplikuje práci hasičů

V Královéhradeckém kraji na řadě míst stále hrozí pády stromů a větví v důsledku mokrého sněhu. Ten zaměstnává silničáře, hasiče a energetiky. Správa Krkonošského národního parku vydala varování před vstupem do lesů. Reportérka Kateřina Kohoutová v terénu sledovala odklízení následků počasí.

Vleky a lanovky vozí téměř všude v Krkonoších lyžaře bez omezení. Na svazích se jezdí bez front. Běžkaři by měli počítat s tím, že spousta tratí kvůli větru a novým přívalům sněhu není upravena.

Meteorologové nadále varují před silným větrem

Výstraha platí i pro Královéhradecký a Pardubický kraj až do zítřejšího rána. Na severních horách má navíc nadále vydatně sněžit.

Lesníci nedoporučují kvůli mokrému sněhu, který láme větvě i stromy a silnému větru vstupovat do lesů. Upozornění se týká porostů v nadmořských výškách nad 600 metrů. Do některých lokalit se zatím nevydávají ani lesníci.

Nejvíc zasažené oblasti popsala mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová: „Asi nejsložitější je nyní situace v příhraničních oblastech podél Krušných hor. Tedy od Klínovce podél státní hranice směrem na Kraslicko až po Bublavu. Hodně sněhu je ale také v Jizerských a Orlických horách, v Jeseníkách, Beskydech i na vrcholcích Šumavy. Na Vysočině jde o Žďárské vrchy a okolí Kamenice nad Lipou, na Pelhřimovsku a také Českou Kanadu."

Spustit audio

Související