Skiareál Lipno zažívá vrchol sezóny. O jarních prázdninách ho navštěvují tisíce lidí

5. únor 2019 09:52

Zhruba tři tisícovky lyžařů zamířily v sobotu po pololetním vysvědčení do skiareálu Lipno na Šumavě. V okresech Český Krumlov a České Budějovice na volno navíc hned navázaly jarní prázdniny.

Pro správce střediska to je jeden z vrcholů sezóny. Podmínky pro lyžování jsou zatím ideální. Na dvanácti kilometrech sjezdovek u Lipna nad Vltavou leží přes metr vysoká vrstva sněhu.

Na Lipno přijel například pan Karel z Jemnice, která leží nedaleko Třebíče. „Pro nás je to nejbližší sjezdovka, co za něco stojí. Fronty mi nevadí, ty jsou všude,“ řekl.

Dav lidí neodradil ani Janu Kubalovou z Vyššího Brodu. „Ono to tady jezdí docela rychle a na druhé straně ty fronty budou menší. Letos jsou tu podmínky úplně perfektní, jak mrzlo a vytrvale sněžilo, tak myslím, že to vydrží hodně dlouho,“ popsala.

Na nával lyžařů je skiareál Lipno podle mluvčího Vojena Smíška připraven. „Ten nápor v únoru je tradiční. Potkává se tu hodně lidí a funguje to tak v každé sezóně. Poté záleží hodně na počasí, protože to nejvíce ovlivňuje chuť lyžařů přijet do areálu,“ komentoval.

Letošní zima je poměrně výjimečná, co se týče sněhových srážek. „Dostali jsme neuvěřitelné množství přírodního sněhu,“ potvrdil Vojen Smíšek.

Led je dostatečně silný. Na Lipně se může začít bruslit

Příprava ledové magistrály na Lipně

Na ledové magistrále Lipenského jezera začne v sobotu 26. ledna sezóna. Po zamrzlé hladině se už několik dnů prohánějí dvě šestikolky s radlicí a zametači, které připravují dvě bruslařské dráhy u Lipna nad Vltavou a Frymburku.

Horší je to s ubytováním, volných míst moc nezbývá. „V Lipně nad Vltavou je zhruba šest a půl tisíce lůžek a ta jsou na jarní prázdniny téměř vyprodaná. Nicméně i díky tomu, že se objevují různá storna kvůli nemocem, dá se sehnat nějaký last minute pobyt,“ dodal mluvčí skiareálu.

Velký zájem o ubytování je teď i ve vzdálenějších částech Lipenské přehrady, například v Horní Plané. „V posledních letech návštěvnost každým rokem roste. Je potom znát, když má prázdniny Praha,“ uvedla Aneta Korandová z místního infocentra.

Vůbec největší nápor ve skiareálu očekávají třetí únorový týden. Kromě Čechů totiž budou mít jarní prázdniny i Nizozemci, kteří sem s oblibou jezdí už několik let.

Spustit audio

Související