Šípková omáčka
Šípků je všude mnoho a je dobré je posbírat dřív než zmrznou! A využít je můžete třeba na tuhle výbornou omáčku. Zuzka Plíšková ji podává ke zmrzlině, studené zvěřině nebo ji můžete použít jako základ další omáčky.
Budete potřebovat:
100 g šípků
200 ml vody
100 ml bílého vína
skořice
2 lžíce cukru
1 menší citrón
2 lžíce brusinkového džemu
2 lžíce portského vína
Postup:
1. Šípky rozpůlíme a zbavíme semínek.
2. Omyjeme a dáme do hrnce s vodou, bílým vínem, cukrem a citrónovou kůrou.
3. Přivedeme k varu a vaříme doměkka.
4. Propasírujeme a dochutíme brusinkovým džemem a portským vínem.
5. Pokud nechcete mít omáčku sladkou, můžete přidat sůl a pepř.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka