Silný vítr bude až do večera. Znovu jsou výpadky elektřiny a padají stromy. Zlín zrušil zákaz vstupu do parků

11. únor 2020 10:59

Po relativně klidné noci museli dnes ráno kvůli silnému větru hasiči ve Zlínském kraji vyrazit k likvidaci škod. Výstraha před silným větrem s nízkým nebezpečím platí do večera.

Ve Zlínském kraji začali v úterý ráno hasiči znovu vyjíždět k popadaným stromům. Podle jejich mluvčí Lucie Javoříkové vyjeli od půl sedmé hasiči jedenáctkrát. Například nedaleko hotelu Moskva ve Zlíně spadl strom na zaparkovanou dodávku.

Strom ve Zlíně spadl na dodávku

Bez elektřiny bylo ráno zhruba 1800 domácností. Proud nešel v okolí Strání na Uherskohradišťsku, Bezměrova na Kroměřížsku a u Velkých Karlovic na Vsetínsku.

Výstraha kvůli silnému větru platí v Česku až do 20. hodiny. Vítr už by ale měl být slabší než v pondělí, popisuje meteorolog Pavel Šimandl.

„Očekáváme, že nárazy větru by měly dosahovat 55 až 90 kilometrů za hodinu. K večeru už bude vítr slábnout,“ uvedl pro Český rozhlas meteorolog.

Čtěte také

Zlínská radnice v úterý zrušila zákaz vstupu do městských parků, který platil kvůli silnému větru od pondělí. „Do odvolání ale zůstává zakázaný vstup na městské hřbitovy,“ sdělil mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

„Po operativním šetření v terénu byl v úterý před polednem odvolán zákaz vstupu do městských parků,“ uvedl mluvčí. Bouře podle něj přímo ve Zlíně velké škody nezpůsobila. „Odbor městské zeleně také v průběhu pondělí nechal preventivně ořezat větve ze stromů na vytížených místech jako je například tržiště Pod Kaštany,“ uvedl Melzer.

Například ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku je dál zavřený park u zámku Kinských. Květná i Podzámecká zahrada v Kroměříži jsou zavřené už déle.

Dnes by podle předpovědi meteorologů měla být ve Zlínském kraji proměnlivá oblačnost, místy s přeháňkami. Odpoledne a večer se srážky zřejmě objeví jen ojediněle. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají na čtyři až sedm stupňů Celsia. Vát bude čerstvý, během dne přechodně silný západní vítr. Jeho rychlost se může v nárazech pohybovat kolem 70 kilometrů v hodině.

autoři: jas , Veronika Žeravová
Spustit audio

Související