Silný mráz bude pokračovat na Valašsku. Teploty klesnou až na minus 15 stupňů Celsia

Na Vsetínsku bude silně mrznout i v noci na sobotu a na neděli. V dalších částech kraje už bude zima mírnější.

Podle nové předpovědi meteorologů by se silným mrazem podle upozornění měli ale počítat obyvatelé všech moravských krajů a Vysočiny od dnešních 18:00 do nedělních 10:00.

Důvodem pokračujícího mrazu je podle meteorologů stálé proudění studeného vzduchu od severovýchodu.

V noci na sobotu a na neděli teploty na Vsetínsku místy spadnou až na minus 15 stupňů Celsia. V ostatních částech kraje bude většinou mezi minus sedmi a minus 12 stupni.

V kraji kvůli silným mrazům padaly i letité rekordy.

Umíte přežít arktické počasí? Otestujte své znalosti v krátkém kvízu

Horký čaj nebo raději grog? Vyzkoušejte si, co víte o mrazivém počasí.

Informace o tom, co mráz způsobuje a jak na něj vyzrát, na nás prší ze všech stran. Ale vnímáte je ještě? Co doopravdy víte o tom, jak se v mrazech chovat?

A tak třeba v Horní Bečvě teplota klesla na minus 17,3 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2005 byl minus 15,5 stupně. V Bystřici pod Hostýnem meteorologové naměřili minus 16,4 stupně Celsia, dosud tam bylo nejchladněji v roce 1986, kdy bylo minus 16,2 stupně Celsia.

Nejchladněji bylo ve Zlínském kraji v Hošťálkové na Vsetínsku, teploměr tam ukazoval minus 21,6 stupně Celsia.

Ve Zlínském kraji se navíc výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu překračují čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu na čtyřech ze šesti sledovaných stanic imisní limit 50 mikrogramů. Nejhorší situace je ve Valašském Meziříčí, kde byla dnes ve 12:00 naměřena denní koncentrace 146,2 mikrogramu na metr krychlový.

Související