Šest nejčastějších mýtů o klíšťatech. Znáte je všechny?

6. červen 2016

Přisáté klíště je nejlépe udusit mastným krémem a vykroutit po směru hodinových ručiček. Považujete tyto informace za pravdivé? Pak si raději projděte šest najčastějších mýtů o klíšťatech.

Dvakrát týdně hodnotí meteorologové ve spolupráci se zdravotníky aktivitu klíšťat. A už několik týdnů volí ten nejvyšší z celkem deseti stupňů. Podle šéfa brněnské krajské hygienické stanice Jana Marečka to znamená, že při pobytu v přírodě musíme s klíšťaty počítat.

„V zásadě platí, že bychom měli dělat vše pro to, aby se na nás klíšťata nedostala. A pokud už se to stane, snažit se je objevit a odstranit co nejrychleji,“ vysvětlil v poradně Apetýtu Mareček. Krom vysoké aktivity přibývá i klíšťat přenášejících lymeskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu.

Šest nejčastějších mýtů o klíšťatech

1. Klíšťata padají ze stromů. „Klíště je hmyz, který se vyšplhá zhruba do metru. Největší nebezpečí tedy v tomto ohledu představuje vzrostlá tráva a nízké keře,“ upozornil ředitel Krajské hygienické stanice.

MUDr. Jan Mareček, ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje

2. Klíště můžeme „chytit“ jen v lese. Vzhledem k prvnímu mýtu je jasné, že to není pravda. Typickým místem výskytu sice jsou smíšené a listnaté lesy, ale i okolí vodních toků, zahrady, parky a neudržované pastviny. Rozhodně se tedy vyplatí udržovat na zahradě trávník posekaný a prohlédnout se i po návratu z městského parku.

3. Klíště uduste olejem nebo mastným krémem. Asi není mnoho dalších způsobů, jak zvýšit riziko nakažení než tento mýtus. „Když klíště zakápnete olejem, začne se dusit. Když se dusí, začne zvracet a rovnou do ranky vzniklé přisátím vyzvrátí i viry nebo bakterie,“ popsal Jan Mareček. Před vytažením doporučuje místo přisátí jen potřít jodovou nebo lihovou tinkturou.

4. Zakousnuté klíště je třeba kroutit proti směru hodinových ručiček. „Klíště není šroubek. Je úplně jedno, jak ho točíte,“ konstatoval šéf hygieniků. Ideální pohyb, jak klíště od těla odtrhnout je postupné viklání do stran a slabý tah.

5. Na odtrhnutí klíštěte je nejlepší pinzeta. Běžná pinzeta z manikúry opravdu není vůbec vhodný nástroj k odstranění klíštěte. „Když pinzetu zmáčknete, zmáčkne zadeček klíštěte, kam se krev nasává a může ji vypudit zpět do rány. Mnohem vhodnější jsou speciální kleštičky, které lze koupit v lékárně, zverimexu nebo drogerii. Mají na konci zobáček a tomuto zabrání,“ dodal.

Logo


6. Konzumací piva (vitamínu B) a česneku budete klíšťata odpuzovat. „Sice se uvádí, že vitamín B má odpudivý účinek na klíšťata, ale poslední dobou jsem spíš četl, že ten efekt není příliš velký,“ zhodnotil Jan Mareček.

A jaké je tedy podle něj nejlepší prevence před klíšťaty a možnou nákazou, kterou mohou přenášet? „Nepohybovat se tam, kde je největší pravděpodobnost přisátí klíštěte, tedy ve vysoké trávě a v nízkých keřích,“ doporučil hygienik.

Důležité je i vhodné oblečení a použití repelentu na tělo i oděv. A po návratu z přírody důkladná sprcha a prohlídka celého těla. Klíště se totiž nepřisaje na hostitele hned. Nějakou dobu se přemisťuje po těle a hledá nejvhodnější místo k přisátí. Je tak určitá šance, že ze sebe parazita smyjete ještě před přisátím.

autor: ska
Spustit audio