Seriál: Vojtěch Landa - Písně, které změnily svět, díl 8. The Verve

16. leden 2012

Seriál Vojtěcha Landy Písně, které změnily svět pokračuje 8. částí, věnovanou kapele The Verve.

Britská skupina The Verve, kterou bych vám chtěl představit v dnešním díle, je jedním z klenotů takzvaného brit-popu, což je termín, kterým se označují nejúspěšnější britské kapely začátku devadesátých let. Skupina vznikla v roce 1990, avšak pokud si pustíte její první album z roku 1993, asi byste je k brit-popu, tedy kapelám jako Oasis nebo Blur, neřadili. Jsou to dlouhé písně plné kytarových stěn a zpětných vazeb, zpěv se v nich téměř ztrácí. Je tu zřetelně cítit vliv psychedelické scény a kapel typu My Bloody Valentine. Mluvíme-li o psychedelii, je více než zřejmé, že tehdy se kapela drogám nevyhýbala. Důkazem budiž fakt, že když vyjeli o pár let později na své první americké turné, byl nejprve zpěvák Richard Ashcroft hospitalizován po sérii náročných večírků a následně se o rozruch postaral bubeník, který se shlédl v největším klišé rockových hvězd a v drogovém delíriu rozmlátil celý hotelový pokoj. I přes zjevné problémy s drogami ale Verve naštěstí nikdy nepřestali skládat a zlepšovat se. A tak o dva roky později vydávají své druhé album Northern Soul, kde zřetelně ubrali na psychedelii a zabalili písně do popovějšího hávu. Rozhodně to však neznamená, že začali hrát průměrný rádiový pop. Verve se naopak podařil vynikající kompromis, přidali na hitovosti, aniž by se však vzdali odkazu své původní tvorby. Zkrátka, našli si svůj osobitý a lehce rozpoznatelný rukopis.
Největším pilířem kapely se na druhé desce stal jednoznačně zpěvák Richard Ashcroft. Vyniká tu jeho podmanivý, lehce mečivý hlas i jeho krásné texty. Právě texty se velmi lišili od zbytku brit-popové scény. Oasis vždy sázeli na rebelský postoj a mají sice mnoho chytlavých veršů, nicméně jejich texty jako celek mnohdy nedávají žádný smysl. Pulp a Blur zase sázeli spíše na pověstný ostrovní humor, zatímco Ashroft dokázal dostat do svých textů hloubku. Jeho texty jsou plné upřímného a tíživého smutku.
úryvek

Vojtěch Landa se narodil v Moravské Třebové v roce 1981. Poslední léta žije v Brně, kde vystudoval Pedagogickou fakultu, obor angličtina-tělocvik. Studia dokončil v roce 2006, ale již v době studia se věnoval výuce angličtiny v jazykové škole Miramare a YET (obě v Brně).

V roce 2006-2007 strávil rok v anglickém Cornwallu za účelem zlepšení praktické mluvy. Do Anglie se také pravidelně vrací a jeho posledním zaměstnáním byla půlroční práce pro anglickou jazykovou školu v Eastbourne, kde připravoval pro studenty volnočasové aktivity. Má tedy rád jazyky a sport, ale i hudbu, filmy a literaturu.

V současnosti studuje obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na JAMU. Říká o sobě: „Jsem velmi společenský, ovšem v prezentaci tvorby naopak velmi plachý. Proto jsem doposud málo publikoval. Na internetu mám dvě povídky na stránkách www.scifi-povidky.wz.cz/ a jednu na stránkách Jamu (www.rtds.wordpress.com). Zúčastnil jsem se také literární soutěže na Skleněné louce v roce 2005, kde jsem nakonec uprchl, když jsem zjistil, že nedokážu svůj text číst na veřejnosti. Od té doby jsem už naštěstí překonal trému a se spolužáky občas míváme scénické četní po brněnských klubech. Rád diskutuju s kritiky a tak uvádím i svůj mail: vlanda@centrum.cz.”

O The Verve uslyšíte v Zelném rynku v sobotu 21. ledna. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio